söndag, januari 10, 2010

... i vilken vår hjältinna mornar sig

Nyduschad sitter jag vid köksbordet med tända ljus och ett stort glas kaffe, med en slatt grädde i. Njutning! Via webben lyssnar jag på P1-morgon samtidigt som jag sakta läser DN. Dilsa Demirbag-Sten skriver på debattsidan att "vår bild av muslimerna är präglad av skäggiga män" - och så är nog ofta fallet, tänker jag. Tyvärr. Politiker och media har en stor roll i hur en minoritetsgrupp inte bara fått tolkningsföreträde utan också hur den stora mainstreamgruppen muslimer demoniserats. Artikeln är inte särskilt provokativ eller uppseendeväckande, men läs den gärna! Ni hittar den här.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar hela tiden var är de SNÄLLA muslimer som hela tiden pratats om... ni vet, de som inte är radikala, de som älskar väst och mänskligheten..
För det muslimska majoriteten slaktar ju det kristna minoriteten i Egypten just nu t.ex. Samma press verkar ha startat i Malaysia. De måste vara de onda muslimer. Var är de SNÄLLA MUSLIMER som höjer rösten och fördömer deras radikals sysslor?

Det verkar bara finnas den typen av snälla muslimer i tidningar som tycker att de ska inte demoniseras, samtidigt som de inte gör ingenting att fördöma DE ONDAS handlingar.

Jolalus sa...

Under 1400 år har c:a 270 miljoner icketroende blivit mördade av Muslimska jihadister.

Islam har redan utplånat det kristna mellanöstern och det kristna Nordafrika. Man uppskattar att upp emot 60 miljoner kristna fått sätta livet till under denna erövring.

Även 80 miljoner Hinduer har mördats, vilket är hälften av alla världens Hinduer.

Islam upplevs fortfarande av många som en utrotelsemaskin med ett enda mål. Att få hela världen konverterad, och deras sätt att göra det på är med våld.

Av alla världens konflikter så står faktiskt minst 90% av kamp mellan muslimer och andra eller mot varandra.

Islamofobin - som det numera lite slarvigt brukar heta - har kanske sina historiska skäl..?

dyermaker sa...

Jolalus> Källhänvisningar är en bra sak.

ANNAANNA sa...

Ibland är jag INTE förvånad över att folk är mörkrädda...Gaaaah... Jag är rackans rädd för folks dumhet, okunnighet osv...

Å det har absolut noll att göra med muslimer, islam eller annan religion.

(du fattar ;))

Jag vet var det finns en massa goa mysiga muslimer, både troende (utövare samt icke utövare) och sådana som är födda i utövande eller troende familjer men som inte själva anser sig vara muslimer "på riktigt" (deras egna ord) utan kort å gott "sig själva".

De finns blandannat på mitt gamla jobb... å inte en enda av dem har något skägg att tala om.

Caligula sa...

Det finns i runda tal 800 miljoner hinduer. Fast de är kanske reinkarnerade kor från McDonalds?

Jag trodde att Dilsa var landets värsta muslimhetsare (där ligger Jimmie Å i lä), men Anonym och Jolalus tar nog guld!

Dyer: Jag tror du skulle gilla min nuvarande läsning: Tidsignal. Tidskrift för politik, kultur och samhällsdebatt nr 7. Temat är "Vänstern och islam". Håkan Blomqvist och Åsa Linderborg är redaktörer, medverkar gör bl.a. Mattias Gardell och Tariq Ali. Mycket bra och intressanta perspektiv. :-)

dyermaker sa...

Cal> Man kan hitta den på biblioteket? :)

Caligula sa...

Jag vet inte riktigt, den borde ju finnas på typ UB iaf. Från 2007 men lika akuell. Annars kan jag skicka den när jag är klar. Väger inte så mycket. Men intressanta diskussioner, problematiserande av sekularistet/sekularism, slöjförbud, antiimperialism o.v.s. En massa historiker som skriver och som gör det väldigt perspektivfullt. :-)

dyermaker sa...

Skicka den så fulkopierar jag den o skickar tillbaka. ;)

Caligula sa...

Aj aj, kapten! ;-)