onsdag, januari 06, 2010

... i vilken vår hjältinna begrundar japansk "forskning"

Japanska valfångare uppges ha kluvit en "aktivistbåt". Aktivisterna protesterade mot den japanska valfångarflottan som - trots förbudet mot kommersiellt valfiske - ska fånga och slakta nästan 1000 valar under innevarande säsong. 50 av dessa valar är sillvalar. De är utrotningshotade. Japanerna säger att de inte alls ska slakta dem för att smarra i sig dem, utan de fångar dem i rent "forskningssyfte".

Yeah right. As if. Valköttet säljs ju öppet i Japan och några direkta forskningsresultat har inte redovisats... Det är de och islänningarna, dårå.

Ansvariga kanske borde överväga seppuku med þungur knívur, måhända?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Alla som sett "Whale Wars" på discovery inser att dessa eko-terrorister bara snackar skit låtsas vara offer. Tro inte ett ord på vad dom säger. Jag försvarar inte vad Japan gör eller tar sida om det är rätt eller fel men dessa Sea Shepperd-människor är rena idioter och ingenting annat.

bajs sa...

Visst, inte rätt att dom jagar valar, är själv helt emot det. men vafan håller dom på sea shepherds på med egentligen? Jag tog mig tid att kolla på ett 7 avsnitt långt program om dom. Och det dom gör är att dom jagar val-båtar och roppar ut i en mikrofon att dom ska sluta jaga valar.....!!!!?? det e bara massa löjlerier, och slöseri med folks pengar. dom på sea shepherds gör bara såhär för att det får dom själv att må bra, dom tror att dom hjälper men det gör dom verkligen inte. dom hade kunnat använda pengarna på ett mycket mer produktivt sätt (nu vet jag tyvärr inte hur, men det är jag säker på att många andra smarta människor redan kommit på). Och en annan sak som är värt att anmärka på är att dom på båten är värdelösa sjömän, och att kaptenens omdöme är en fara för besättningen ombord. jag vet detta för att jag själv är nyutbildat matros, under utbildningen på mitt sjöfartsgymnasium så gick vi massor med säkerhetsutbildningar mm. och kaptenen (och första styrmannen) på sea shepherds utsätter besättningen gång på gång besättningen för fara genom sitt handlande. ta tex en sådan sak som att dom försöker sjösätta en mindre båt från deras egen båt, undertiden dom åker!! Å MED FOLK I!!! och när det sedan (ganska uppenbart) går åt helvete så står befälen och stirrar som två korkade apor utan att ge ut någon order om att rädda folket i vattnet. Och hela tiden visar befälen vilket dåligt omdöme dom har. Dom i besättningen som förstod detta avbröt och mönstrade av direkt.

Jag kan tycka det e ok att dom håller på med det dom gör, men det som stör mig är att dom flesta inte fattar att dom inte är så bra som dom verkar. dom flesta tänker bara "rädda valarna!!!!" å så skänker dom lite pengar utan att bry sig om att ta reda på vad dom egentligen gör med pengarna. (tänkte själv såhär i början) men det värsta är nog ändå att dom utsätter folk för fara genom sitt handlande.

bra blogg btw.

keep ti clean~

dyermaker sa...

Jag försvarar inte SSCS. Absolut inte.

Det jag stör mig på, och därför bloggar om, är hur somliga nationer sätter sig över internationella överenskommelser och konventioner och vanligt jävla sunt förnuft och tror sig äga rätten att beskatta våra gemensamma tillgångar och vårt gemensamma arv, intill utrotning...

bajs> Tack!

Hans sa...

Att man överhuvudtaget kallar det för forskning är pinsamt. Vilken forskning då? Får man se lite forskningsresultat på vad de kommer fram till?

Se gärna South Parkavsnittet som behandlar valjakt. Tecknad serie javisst men mycket tänkvärd.

dyermaker sa...

Hans> Exakt. Vad "forskar" de på?

Southpark är f ö en mycket intressant serie, som ger en hel del att fundera på.

Vad gäller valjakt hittade jag bara småklipp från SP.

Anonym sa...

Det slängs ur sig en massa osanningar och felaktigheter så fort det talas om valjakt. Troligtvis beror detta på att de som far med osanning har hört felaktiga påståenden, och bara upprepar dessa eftersom de låter bra ur deras åsiktsvärld, och att det för deras syften inte är lämpligt att kontrollera uppgifterna.
Det finns visserligen ett allmänt förbud mot valjakt, men japanska valjaktsflottan har enligt internationella beslut tillstånd att bedriva begränsad jakt på val i vissa områden. (JARPA, och numera JARPAII)
Det sägs ofta att Japan bedrivit olaglig valjakt sedan 1986. Detta stämmer till viss del, men eftersom de fick ovan nämnda tillstånd 1988 så stämmer det inte lika bra idag.
Visserligen bedrivs det säkert även olaglig valjakt, men denna bekämpas inte av SS-piraterna då det är svårt att hitta dem. Och de har säkert en deadline att tänka på i sin dokusåpaproduktion.
Dessutom är det svårare att få stöd i kampen mot den jakten. Dels då den oftast bedrivs av enskilda ”småföretagare” som inte kan utmålas som skurkar lika lätt som en stor fiskeindustri, och dels för att japanska staten inte står bakom den, och då är det svårare att backa upp moståndet med hat och fördomar mot Japan och japaner.
Vidare brukar valjaktsmotståndare ofta hävda att det inte bedrivs någon forskning, att detta bara är en ursäkt och att det aldrig redovisas några resultat. Det går att hitta sådana uppgifter bl.a. här:
http://icrwhale.org/eng-index.htm
(Där finns även mer detaljer rörande JARPA I och II)

Om man nu skall gå in på lögner och felaktigheter i det aktuella fallet med Ady Gil, så påstår medlemmar av piratorganisationen Sea Shepherd att den låg stilla, eller t.o.m. att de backade vid kollisionen.
Dessa lögner blir uppenbara 15 sekunder in i nedanstående klipp, där det tydligt syns att de gasar på framåt för att hålla sig framför fartyget.
http://www.youtube.com/watch?v=ua5RHIOamPo
Lång tid efter kollisionen, då besättningen ”räddades” över i en gummibåt av sina kumpaner från ett annat SS-fartyg, låg Ady Gil fortfarande högt i vattnet. Så man kan ju undra hur sänkningen av Ady Gil gick till...
Men det lär ju ge dem lite högre tittarsiffror till nästa säsong.

Donk

Robbert sa...

Fegt och absurt av japanerna att ens försöka kalla det de håller på med för forskning. Se slutet av Whale Wars säson 2. Där ser man hur sjukt effektivt japanerna slaktar valarna. På bara några minuter är allt kött bortskuret och skelett och inälvor kastade i vattnet igen. Bra "forskning" det.

Japanerna har visat att diplomati eller protester inte fungerar och därför stöder jag helt och fullt Sea Shepherds metoder. Jag tycker det är fantastiskt att det finns folk med så stark övertygelse att de är beredda att riskera sina egna liv för vad de tror på.

Tobbe sa...

Dom glada amatörerna på Sea Shepard har om man ser på serien på Discovery Channel (?) orsakat större skada på sin egna utrustning, vem minns inte det klassiska ögonblicket när dom samtidigt slog runt med sin utombordare med folk i iskallt vatten förstörde rotorbladet på den lilla helikoptern dom har ombort på stora fartyget. Haha.