torsdag, juli 23, 2009

... i vilken vår hjältinna matbloggar

I DN:s kulturdel läser jag en artikel om journalisten Mark Townsends och miljösnubben David Glicks bok "50 sätt att sabba planeten" (50 Ways to F**k the Planet)... En bok jag vill ha! En bok jag ska skaffa.

Här är deras menyförslag, innehållande några av världens mest populära rätter, för den som verkligen vill sabba så mycket som möjligt (jag har valt att inte rätta stavningsvarianterna på t ex "ruccola"):

"Katastrof-meny

Entre

Champagne & Caviar
En champagne av årgång 2004 från Champagne-Ardennes-området. Druvorna har kärleksfullt odlats med generösa mängder kvävegödsel. Kaviaren kommer från icke uthålliga bestånd av vild stör, som numera skyddas av internationella föreskrifter. Den har levererats från svarta marknaden i Kazakstan direkt till din papptallrik (som du förresten bör använda som frisbee och kasta ut i Indiska oceanen så fort du har ätit upp rätten). Skål!

eller

Räkcocktail
En del av räkorna har flugits in från räkodlingar i Bangladesh, där man har utplånat urgamla mangroveträsk för att kunna odla dem. Andra har trålats i Sydkinesiska havet – för varje kilo räkor som har tagits upp till festen har 40 kilo andra havslevande djur dumpats. Det finns uppgifter om att 150.000 havssköldpaddor har dödats på det viset. Njut!

eller

Hajfenssoppa
En utsökt soppa, gjord på bland annat fenor från den flerhorninga hammarhajen från norra Stilla havet, en art som på senare år har minskat med 98 procent. Den har nyligen klassificerats som sårbar, så du har förvissat dig om att dina fenor kommer från illegala fiskare, som skär av fenorna, slänger tillbaka den stympade hajen och låter den drunkna.

Huvudrätt

Halstrad råbiff på ruculabädd
Brasilianskt nötkött, från sojauppfödd boskap i en nyröjd del av Amazonbäckenets regnskog. Serveras med ägg från industriella hönserier i Honolulu på en bädd av rucola marinerad i insektsgift samt kokt engelsk potatis, som har besprutats inte mindre än 18 gånger med olika kemiska ämnen.

Dessert

Kul tårta
En tårta i form av en jordglob med två meters diameter, omgiven av flammande facklor. Gjord av raffinerat socker och inte mindre än sjutton artificiella smakämnen och andra tillsatser. Beströdd med kakao från Ghana, där kakaoodlingen har förstört flera tidigare orörda habitat och förgiftat vattentäkterna i området."

Let's enjoy our dinner, shall we - me lovely ones?

3 kommentarer:

Caligula sa...

Hahaha! Vad man än äter så är det farligt för en själv eller planeten! Jobbigt för samvetet, men häftigt och bra att se det verkliga priset på konsumtionsvaror! Säkert en njutbar läsning! =)

Jajja sa...

Vilken tankeväckare......

dyermaker sa...

Ja, inte så mycket nytt kanske, men intressant och något att fundera över!