söndag, juli 05, 2009

... i vilken vår hjältinna ändå är LITE flitig

Fast bara lite. Jag blev så sugen på riktigt gott bröd, så jag fick helt enkelt sätta en deg. Det kändes skönt med lite aktivitet efter att först ha legat vid sjön några timmar och sedan mest legat i soffan och först repristittat på den utmärkta dokumentären om Sonja Åkesson och sedan veckans samlade avsnitt av In Treatment, som jag har sett en del av och faktiskt gillar i all sin långsamhet.

Jag har satt brödet på färskjäst, vatten, olivolja och salt och sedan har jag meckat ner lite rågkross, krossade linfrön, ett par nävar havregryn, rätt mycket dinkelmjöl och resten vanligt vetemjöl. Jag funderade på smaksättning, med kanske oregano och/eller soltorkade tomater, men låter det vara till nästa bröd, som jag avser att baka i veckan. Nu står degen och jäser sin första vända ute i köket och här på min balkong skiner solen.

Det var fint att ligga nere vid sjön, mitt på dagen, även om det inte var så varmt. Åtminstone inte hela tiden. När det blåste till samtidigt som solen gömde sig bakom stora moln blev det nästan kallt. Men jag hade en varm tröja med. Och kaffe, ju. Jag låg där och läste DN och på lite avstånd hördes orgelspel och psalmsång från en närbelägen kyrka (fast nära är den ändå inte, så jag var lite förvånad att ljudet bar fram så bra) och det kändes sådär lagom sakralt. Diverse fåglar - typ kråkor, måsar och trastar - stämde in. I vattnet nedanför klippan plaskade det av små fiskar och när jag gick fram och kikade var det abborrar. Små abborrar, med de omisskännliga ränderna över ryggen och rödaktiga fenor. För små att äta. Dessutom är jag ju vegetarian, these days, och äter inte fisk. Men... nyfångad abborre, grillad i folie i glöd... Mmm...

Rätt vad det var dök solen fram och då var det som om dess värme formligen smälte och hälldes ner över mig. Fullständigt ljuvligt och t o m värt de kallare stunderna...

Väl hemma landade jag alltså i soffan, med tevetittande och lite slösurfande. Till middag fick det bli en varm sallad på färskpotatis, rödlök, dill, olivolja, nymalen svartpeppar och flingsalt. Wasa sportknäcke till det. Verkligen inte dumt.

Senare ikväll ska jag se filmen Hälsningar från skogen (SVT2 21.45). En dokumentär som skildrar livet i skogarna runt Gällared, där jag har Stugan Vid Sjön. Den gick på Zita i våras, men jag kom mig inte iväg för att se den. Jag noterar att det händer att filmer som går på Zita sedan - ganska snart - dyker upp i public serviceteve. Så blev det ju med filmen om Olle Ljungström, till exempel. Me like!

Till filmen ska jag dricka te och äta nybakat bröd. Mmm...

Inga kommentarer: