tisdag, november 10, 2009

... i vilken vår hjältinna hyllar två Hjältinnor

I senaste avsnittet av SVT:s Agenda framträdde tre kvinnor och berättade om hur kvinnor - framförallt unga kvinnor, men också äldre... - trakasseras och förtrycks i Tensta (som lika gärna kunde vara Fittja, Herrgården, Lövgärdet eller annat valfritt [hmm.., nåja...] bostadsområde i valfri större svensk stad...) genom att muslimska självutnämnda moralpoliser ger dem tillsägelse om att klä sig anständigt och att skyla sig, genom att kalla dem horor - och dessutom anse att de är horor om de har vanliga "svenska" kläder - och genom indirekta och direkta hot gentemot dem eller deras familjer.

Det kan - för somliga - tyckas vara en bagatellartad sak i det stora hela, och den unge mannen som debatterar efter inslaget menar att detta verkligen inte är viktigt i ett större sammanhang. Men för dessa kvinnor och många med dem är detta vardag. Här. I Folkhemmet. Och... efter det att programmet sändes har deras situation knappast blivit bättre; sedan i söndagskväll vågar de inte längre vara i Tensta ensamma. Delar av deras närmaste familj vill inte prata med dem och de upplever sig hotade av andra. Ryktet i Tensta säger att dessa två unga tjejer avsagt sig sin tro och detta gör dem, enligt vissa, till ett lovligt byte att misshandla dem, eller ännu värre. En av de unga kvinnorna drar själv parallellen till Fadime och andra unga tjejer där hon vet att den närmaste familjen, eller släkten, bär ansvaret för deras död... Och nu är de rädda och mår dåligt trots att det de gjort är MODIGT och VIKTIGT!

Inslaget börjar 25:25 in i programmet! Och... jag är STOLT över att en av dessa unga, modiga, starka, härliga tjejer är en av mina mentorselever! Tro mig... vi har inte hört det sista från dessa hjältinnor. De kommer att fortsätta låta tala om sig!

Sundus och Fatima!

TACK för att ni vågar!

Fortsätt STÅ PÅ ER!

Vi är många som stöttar er och era systrar!

5 kommentarer:

Matilda sa...

HEJA HEJA!!! Hälsa henne och krama henne från mig!
PS. Hon kan få hyra min lägenhet i Gol om hon vill komma bort från omvärlden ett tag... ;) DS

pärlbesatt sa...

Hmm... Skulle vilja skicka maken på de där dummingarna, för här räcker det inte med en snigel på ögat. Iofs räcker det inte att skicka en mer påläst annan muslim heller, antagligen. Sorgligt...

Caligula sa...

Håller med om att de är modiga! Såg själv på Agenda och spyr på alla moralpoliser. I synnerhet de patriarker som drar "synd om oss religiösa"-valsen. Fan ta dem.

Caligula sa...

Håller med om att de är modiga! Såg själv på Agenda och spyr på alla moralpoliser. I synnerhet de patriarker som drar "synd om oss religiösa"-valsen. Fan ta dem.

dyermaker sa...

Jag ska hälsa det, Matilda, men jag tror hon passar på erbjudandet om Gol. ;)

Pärlisen> Dumhet... bigotteri... GAH!

Cal> Precis.