söndag, november 15, 2009

... i vilken vår hjältinna är diskret

Det gäller att tassa tyst så jag inte väcker syrran. Själv vaknade jag före nio och kunde inte somna om, så jag klev upp, lagade mig en kanna kaffe och hämtade in tidningen till sängen. Skönt att sitta här, smutta på det heta, svarta kaffet och läsa i godan ro. Därutanför är Stockholm jämngrått och väldigt blött. Idag blir det ingen promenad. Idag blir det en stanna-inne-och-mysa-dag.

Jag delar upp tidningens fem delar i den ordning jag vill läsa dem. Börjar med huvuddelen, sedan Kultursöndag och så DN Söndag. Ibland läser jag därefter ekonomidelen men sportbilagan går till pappersåtervinningen direkt. Alltid.

Än så länge har jag bara kommit till sidan 20 i huvuddelen. Jag håller på och läser om kvinnor i Kabul. Inget nytt, men alltid lika upprörande. Och det får bara inte bli så att det upprättas små mini-Kabul runtomkring här i Sverige. Frihet ska vara för alla! Vad som sedan är frihet kan givetvis diskuteras. Kvinnorna i artikeln anser att alla ska ha rätt till utbildning, till arbete och till utveckling. Men när det kommer till att välja äktenskapspartner är de ganska överens om att det är något man med förtroende kan låta sina föräldrar (fadern...) välja åt sig. De är ännu mer överens om att detta är en tradition och inte något som finner stöd i Koranen.

Nu ska jag fylla på min kaffemugg och läsa vidare. Stay tuned...

3 kommentarer:

Silke sa...

Själv läser jag också huvuddelen, en snabb glimt på ekonomin, kulturdelen och sist DN Söndag. Sportbilagan går till pappersåtervinningen direkt! Alltid!
P.S. Jag tolkade det som minsta motståndets lag, valde man själv var man helt rättslös, medan det fanns ett visst skydd hos familjen om man lät fadern välja. Pest eller kolera...

dyermaker sa...

Jag tolkade det också så, men de verkade ju faktiskt också tycka att det var rött okej... att det funkade... Men så är det ju en lång tradition som man säkert blivit "tillvand"...

Silke sa...

Det är förmodligen inte det värsta de har att förhålla sig till...