onsdag, september 02, 2009

... i vilken vår hjältinna vägrar!



Jag vägrar!


Jag vägrar låta mig dras med. Jag vägrar vaccinera mig. Jag vägrar sluta åka kollektivt eller stirra elakt på den stackars sate som ens vågar sig på en diskret hostning i grupp.

Svininfluensepaniken börjar ta fart igen. En person har dött och genast drar medierna igång hetsen igen. Skärp er föffan! Mindre än 1 på 100 000 dör, statistiskt, av den här flunsan och det är nog ungefär som alla andra flunsor. Varför denna rädsla? Är det för att det annars brukar vara gamlingar som stryker med och de är liksom inte lika viktiga eftersom de ju ändå stapplar på gravens rand, eller? Och nu är riskgrupperna i stället unga och unga medelålders? Är det för att den uppväxande curlinggenerationen bryter samman så snart den ställs inför något som mamma och pappa inte kan rädda dem ifrån?

Sjukdomen i sig är säkert inte att leka med och såklart skulle jag oroa mig om någon av mina närstående faktiskt fick den. Men hur stor är sannolikheten för detta egentligen? Och även om man får den; hur rimligt är det att tänka sig att man faktiskt dör av den?

Kom ner på jorden. Att bli skräckslagen, uppjagad och dras med i masshysteri är troligen lika illa för hälsan som en eventuell influensasmitta...

Jag vägrar!

3 kommentarer:

Caligula sa...

Håller med! Oro är det riktigt stora hälsoproblemet. Om politikerna skaffat jobb och social trygghet åt folk skulle de räddat en massa folk från att dö i förtid. Men det är en slags rädsla för det plötsliga som plötsligt kan hända i en annars trygg och inrutad tillvaro. Även om risken är större att man dör av Mamma Scans köttbullar efter 150 julbord...

saran sa...

word!
åååh, så skönt att nån sätter ner foten sådär härligt. jag håller på att bli tokig av detta nojanade. vänner med vanliga höstförkylningat tror att det är döende och på jobbet ska man mer eller mindre tvångsvaccineras (vilken jag förvisso kommer motsätta mig med full kraft av tusen och en anledningar). vad jag läst är dessutom dödligheten i den "vanliga" influensan högre än i svinisen.

Anonym sa...

Vägrar oxo

/R