lördag, september 26, 2009

... i vilken vår hjältinna lördagsnjuter




















(Det är höst på min planet)
I mitt hem brinner tända ljus. Det är mörkt ute. Lite kallt. Vi kurar inne och småpysslar med vårt; jag avslutar lite projekt och Matilda spelar något spel och ska snart inta soffan med en bra bok.

Någon gång efter lunchtid åkte vi in mot stan, fast via Farsta centrum för inköp av garn. Vi klev av i Gamla stan och kringlade oss tvärsöver genom tomma, trånga ränder och överbefolkade smala gator, till Köpmanbrinken 2 där det var virkvernissage. En granne till Marianne - Anna Elinder - reser varje dag till jobbet och tillbaka med tunnelbanan och det senaste året har hon tagit för vana att virka under resan (det finns fler än jag, alltså!). Sina alster har hon samlat till en anspråkslös och trivsam liten utställning som heter Råcksta - Kärrtorp tur och retur - en virkande resa. Jag tyckte det var inspirerande att titta på hennes grejer och blev glad över att nu kunna såpass mycket om virkandets mysterier att jag kunde granska en sjal och faktiskt klura ut hur hon hade gjort den. Jag provade nu ikväll, med ett restgarn, och det ser ut som hennes halsduk gjorde!



























(Ännu en modellfavvo hos Fröken Söt, i Götgatsbacken)
När vi knatat färdigt befann vi oss på söder, vid Multikulti, där vi gled in och fick oss varsin vidunderligt god smörgås med chèvrecrème, honung och valnötter. Kaffe till det; Matilda tog vanligt svart och jag gjorde som jag brukar och tog en latte Touba.



















(Matilda lördagsfikar och småjazzar)
När vi klev in höll en liten jazzorkester på att rigga sina grejer och sedan börjde de spela, lite lagom soft. Pombo var namnet och smakprov på deras musik finns här.

När vi fikat klart kändes det rätt gott att sätta sig på tunnelbanan och åka hem och slöa lite och sedan laga middag. Det blev ugnsrostade rotsaker, vilket inte bara är rotsaker som potatis, rödlök och palsternacka utan också grön paprika, champinjoner, aubergine, tomater och fetaost, över vilket jag ringlade olivolja och sedan strösslade flingsalt och timjan över. Några varv med pepparkvarnen fick sätta pricken över. Till det smörstektes nötfärsbiffar som smaksatts med lite smulad fetaost. Ett gott ripasso till det!

Har ni en bra kväll, me lovely ones?

2 kommentarer:

pärlbesatt sa...

Tihi, vi har ätit typ samma sak idag. Fast jag åt bara rotisar jag. Och så försökte jag dra hit en nätis som ville ha brödrecept (du kan se det på Fejan), men jag vet inte om hon nändes... :)

Dricker du kaffet hemma förresten? "Mitt" alltså? Du kan nog strax få mer nämlich, maken åker till Italien.

dyermaker sa...

Jag dricker det bara vid extremt högtidliga tillfällen, och har litelite kvar! Skulle gärna vilja ha mer - som jag pyntar för, såklart!