torsdag, augusti 13, 2009

... i vilken vår hjältinna har besök

Min syster Cia smsade i tisdags och undrade om jag hade sängplats till henne och hennes kille Joakim. Klart jag har! Så igår dök de upp i sina skinnställ och det blev en trevlig kväll. Jag hade lagat rysk laxsoppa och till det åt vi hembakat bröd och drack en flaska chardonnay. Gott! Jag lagar så sällan riktig mat nuförtiden att jag nästan blir nervös när jag ska göra det. Det är också en sorg för mig som tycker matlagning är så roligt. Men jag lyckades riktigt bra och det var fint att sitta hela kvällen och bara prata om allt möjligt.

Jag trodde de skulle dra vidare idag på morgonen, men de stannar tills imorgon bitti så jag är inte ensam ikväll heller. Det känns bra. Jag ska inte vara för mycket ensam just nu, tror jag.

Rysk laxsoppa är rätt enkelt:

Man strimlar och fräser ihop purjolök, en bit rotselleri och någon morot i lite olivolja, eller smör. Jag valde lite av båda.
Sedan häller man på en liter vatten tillsammans med ett par fiskbuljongtärningar, en krossad vitlöksklyfta, timjan, tomatpuré, lagerblad och persiljestjälkar. Låter det koka 5-10 minuter och lägger sedan i ungefär ett halvkilo lax, som man skurit i tärningar. Efter ytterligare några minuter lägger man i hackad persilja. Serveras med crème fraîche, oliver och kapris som man antingen häller ner i grytan eller serverar separat vid bordet. Räcker till fyra personer.

Inga kommentarer: