söndag, november 29, 2009

... i vilken vår hjältinna uppdaterar sig

Söndagar är nästan-heliga mysdagar. Men de är också dagarna då jag försöker komma ikapp vad jag kan ha missat i veckan som gick. Jag hinner sällan se Existens, till exempel, eftersom jag oftast har lagt mig vid den tiden. Ära vare Buddha, typ, för SVT Play!

Idag går Schweiz till omröstning om minareters vara eller icke vara. I Schweiz, dårå. Vilket är illa nog. De som är för förbudet anser minareten vara ett tecken på att Schweiz håller på att islamiseras. Det de vänder sig emot är alltså inte böneutropet, adhan, utan själva den högresta delen av moskébyggnaden. En del tycker till och med att minaretens utformning är en stiliserad bajonett. Och ”vapen har inte med religion att skaffa”. Hmm… How about kristna kyrktorn, då (vilket också lyfts i en intervju)?

Jag ser alltså Existens, på SVTPlay (länken ligger ute till 17 jan), och en man i det schweiziska parlamentet stöder omröstningsinitativet bland annat med att Schweiz är ett kristet land och att konstitutionen inleds med orden ”i Guds, den allsmäktiges namn”. Så märkligt; det gör ju Koranens suror också? Nå... programmet i sin helhet ger en rätt bra bild av läget och i morgon vet vi hur omröstningen utföll. Men i skrivande stund (kl 14:14) ser det ut så här, enligt DN.

Nu ska jag fortsätta uppdatera mig. Stay tuned...

2 kommentarer:

Jolalus sa...

Äntligen ett europeiskt land som vågar visa var de vill att deras eget skåp ska stå!

Den eftergivna tolerans som efterfrågas av alla flåsliberala mediakoncerner är ju knappast ömsesidig. Försök åka till ett muslimsk land och få tillstånd att bygga ett antal kyrkspiror i det största städerna.

I bästa fall blir du utskrattad, i värsta fall fängslad.

Ge Islam 500 år till att komma ifatt västerländska normer om jämlikhet och frihet, så kan vi ta upp diskussionen igen.

dyermaker sa...

Vilken islam avses?