torsdag, oktober 16, 2008

... i vilken vår hjältinna är eko-logisk

















Livet är fullt av val. Vare sig vi tror det eller ej är så gott som alla val aktiva. En del mer än andra. Väljer man fel är det oftast inte värre än att man faktiskt kan välja om.

Just nu befinner jag mig i en mindre rondell, känns det som. Fullt av val. Flera redan gjorda. Som att bli vegetarian igen. Aktivt val. Att välja råvaror utifrån minsta möjliga miljöpåverkan är ett annat aktivt val. Lite knepigare. Det är liksom inte så lätt som att bara välja KRAV-märkta livsmedel rakt av. Jag måste hela tiden göra avvägningar. En så enkel sak som att köpa gurka kan bli ett smärre dilemma; som när jag, tidigare idag, stod på Konsum och valde. Å ena sidan kunde jag välja KRAV-odlad gurka från Spanien för 49:90 och å andra sidan kunde jag välja svensk gurka - ej KRAV-odlad - för 14:90. Hmm... Inget svårt val. Jag har svårt att tänka mig att den svenska gurkan skulle vara miljöovänligare än den förvisso vänligt odlade men sedan hundratals mil transporterade spanska dito så det är klart att jag valde den svenska. Men... hur tänkte butiken som tog in den beresta dyrgurkan. Vem fan köper gurka för femti spänn kilot?

Ambitionen med dagens handling var att i varje läge - utom gurkläget, dårå - välja ekologiska produkter där den valmöjligheten fanns. Sådan kakao fanns, en sorts marmelad (björnbärs- och den är väldigt god!), knäckebröd, vetemjöl (Saltås var slut), lättmjölk, camembert, färsk koriander och supersmarrig choklad (som dessutom är rättvisemärkt!) och ägg från glada (hmm... nåja...) höns var inga problem. Morötterna var inte KRAV-märkta men producerade i grannbyn Vissefjärda. Så långt allt väl. Men sedan blev det bekymmersamt. En enda KRAV-märkt glass: SIA-glass Blåbär. Och jag som helst ville ha vanilj. Men jag tänker att det kan bli en spännande smak till kladdkakan. Eller inte. Det lär visa sig. Först tänkte jag skippa glass och traskade helt optimistiskt tillbaka till mjölkkylen för att se om det fanns ekologisk vispgrädde. Det fanns inte. Men... om det finns ekologisk mjölk... varför finns det då inte ekologisk grädde? Eller dito smör..? Hmpf.

Saker som inte fanns som ekologiska produkter till exempel grönsaker som jag ska ha i en thaigryta... champinjoner (ingen annan svamp heller), kokosmjölk, sötpotatis (men det var de i alla fall gulliga och tog hem när jag bett dem om det), tomater, paprikor och frukt utom bananer. Det fanns rotselleri, kålrot, vitkål och purjolök men just de grönsakerna behövde jag inte idag. Och varför finns det så otroligt lite frysta ekologiska grönsaker? Änglamarks bladspenat och något mer, som jag inte minns, var det enda jag hittade...

Sedan släpade jag hem mina varor i mina tygkassar... ;-)

Annat jag hunnit idag - förutom jobbet - är tvätt, städning, blomvattning, renbäddning och att lacka mina naglar. Jag har också pratat i telefon. Först med Peter och sedan med Linus. Eftersom jag hade en del att pyssla med fick det bli svampfyllda fullkornstortellini till middag. Medan de blev klara knaprade jag i mig en morot. Och till kvällsteet blev det knäckebröd med björnbärsmarmelad. Yummi!

3 kommentarer:

Karekel sa...

Bra tänkt å jobbat! :D Vi gillar vettigt å ekologiskt! :D

dyermaker sa...

Ja, det gör vi! :)

Anonym sa...

hamnar ofta i små bråk med sambon angående det där med ekologisk mat. vår ekonomi tillåter egentligen inte att vi inhandlar det som inte är absolut billigast men ändå kan inte jag inte förmå mig själv att låta bli produkterna med de gröna små stämplarna som tyvärr ofta innebär ett par extra kronor i påslag, och det retar honom till vansinne.
det är otroligt frustrerande att behöva nöta på sin ekonomi för att på nåt vis stilla samvetet. vojvoj!