onsdag, oktober 01, 2008

... i vilken vår hjältinna lagt fötterna på bordet

Dessutom har jag mina sköna raggsockar på dem. Jag tycker det är skönt att komma hem efter en lång dag, dra av mig kläderna och sätta på mig något softare. Ikväll fick det bli ett mjukt nattlinne och sagda sockar. Marginellt sexigt men jag tror inte spindeln bryr sig, faktiskt. Själv gör jag det i alla fall inte. Jag gillar mig som jag är... ;-)

Jobbwise har det varit en riktigt bra dag med absoluta höjdarlektioner. Det vågar jag säga eftersom det väldigt snabbt märks på eleverna om de inte gillar det som händer... 9A har börjat jobba med ämnesområdet islam och det är svårt att inte göra det roligt och intressant då jag själv tycker det är så kul. För 7B:s del handlar det om berättelser ur Gamla Testamentet och just nu har vi lagt såväl lärobok som biblar åt sidan och så berättar jag hela händelseförloppet som en riktig dokusåpa. Och... believe me... ingredienserna finns där; syskonosämja, barnlöshet, mord, svek, rivalitet, otrohet, tydligt onda och tydligt goda och bröder som säljer sin curlade lillebror som slav till en passerande karavan och en hungrig jägare som säljer sin förstfödslorätt för en tallrik linssoppa till sin listige tvillingbror... svärfadern som tvingar blivande svärsonen jobba i sju år för att få gifta sig med den han älskar - bara för att sedan blåsa honom och när han drar av brudens slöja efter vigseln visar det sig vara den älskades trista storasyster (som var svår att bli av med, för svärfadern) som han lurats att gifta sig med... osv osv... ;-)

Mot slutet av arbetsdagen haffades jag i kapprummet av en kollega som stack till mig en bibba häftade papper. Sedan ställde hon sig nära mig - och jag menar nära (hallå..? Komfortzon?) - för att förklara Kunskapens Bok och hur vi på planeten jorden kan skatta oss lyckliga eftersom vi har fått himmelska guider om ska vägleda oss genom arton dimensioner mot den gyllene tidsåldern och hur Kunskapens bok är fylld av meddelanden, och förklaringar av dessa, från dessa våra guider och jag blev så fruktansvärd illa berörd av hennes synnerligen påträngande sätt att jag tog emot pappren - i hopp om att få tyst på henne - men hon fortsatte prata om hur jag säkert var mottaglig för dessa kosmiska vågor och jag lyckades till slut smita in på toa, så jag blev av med henne. Jag får ruskiga vibbar av sekter...

Hoppar hon på mig imorgon igen ska jag säga till henne att jag dyrkar Satan. Eller så får detta bli mitt närmaste fuldesignprojekt - som jag sedan ska sätta upp vid mitt arbetsbord:















Efter jobbet var det dags för månadens "filmkväll". Första onsdagen i månaden är vi några som stannar kvar, riggar upp en storbild och ser en bra film, äter något gott (ibland lagar vi också) och dricker lite vin, eller vad man nu väljer. Filmen vi såg var The Constant Gardener med bl a Ralph Fiennes. En bitvis gripande film med ett tungt tema; läkemedelsföretag som testar nya mediciner på AIDS-sjuka i Kenya eftersom de "ändå ska dö"...





















Efter filmen blev vi sittande ett bra tag. Först pratade vi om filmen, om girighet, cynism och hänsynslös profithunger och sedan gled samtalet över till mer jobbrelaterade saker och idéer till Elevens Val... att kunna erbjuda kurser i konst, drama, musik, skapande verksamhet... Vi hade så sjukt bra idéer att vi egentligen borde haft betalt för att sitta där och kläcka dem!

Väl hemma kokade jag mig bara ett par ägg (protein!) och gjorde en stor (den största!) mugg te och sjönk ner i tevesoffan. Uppdrag granskning hade ett reportage om scientologin. Skum "religion" (eller snarare affärsidé) och jag orkade bara kolla med ett halvt öga. Det känns liksom som jag fått min dos av religiösa galningar för idag, redan... Peter ringde och vi pratade en god stund och sedan fick jag ett långt och gott samtal med Linus på msn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh! The Constant Gardener är en av mina absoluta favoritfilmer. Den är så vacker och rörande.

Jag är ganska svag för Blood Diamond också... mycket fint soundtrack!

dyermaker sa...

katja> Ljuvlig film - har redan rekommenderat den vidare till andra!

Anonym sa...

Låter alldeles utmärkt det!

Anonym sa...

Raggsockar är aaaaaalltid bra, religionsfilosofiska diskussioner är ofta trevligt om det hålls på rätt "nivå" (ordval?) vid rätt tillfälle etc...
Folk som trycker in sina religiösa (eller politik, levnadsmässiga, ideér i allmänt osv) i ansiktet på en och fullkomligt matar sina ord, tycken och övertygelser rakt ner i halsen på en å det med en så absout säkerhet på att de har rätt weeeelll... sånt är inte min kopp te alls.
Du visar en bild på ett broderi med budskap, jag vill ibland vråla åt folk som slår efter mej med sina religiösa lagböcker att jag är tokig, ateist,tillber Gammelsmurf, är obildbar och så vill jag göra fula grimager... men så kan jag till skillnad från dem "föra mej" i det offentliga rummet så jag ler snällt och nickar samtidigt som jag säger, det är ok, tror å tyck vad du vill men för min del är ditt budskap "Nej tack".
Det är ju så sjukt...Det finns så många som skriker sig hesa för att försvara sin rätt at tro å tycka saker men som samtidigt gör allt för att andra inte ska få det samma.

Vad bra med eleverna, att det funkade med dokusåpavarianten... Själv förklarade jag delar av GT för mina söta mellanstadietjejer på jobbet som en saga. De fattade inte grejen med Noak å arken å Fredsduvan å deras lärare well... låt oss säga såhär, han är liiiiiiite opedagogisk ibland...

SvammelsvammelAnna