lördag, januari 10, 2009

... i vilken vår hjältinna skapat

Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Jag lider ingen som helst nöd, men det är så jääääla tråkigt att gå och handla så jag har inte gjort det sedan förra året. Inte här i Emmajävlaboda, i alla fall. Första dagarna efter hemkomsten gick det ju fint men nu blir jag utmanad varje gång jag blir hungrig/sugen på något. Vad kan jag hitta på för något gott med det som finns hemma?

Igår blev det pasta med ketchup efter jobbet. Jag hade kunnat sno ihop något smarrigare, men jag var så trött och hungrig att min hjärna hade gått ner i energisparläge. Pastan sköljdes ner med ett par glas vin och sedan fastnade jag i skype, vid tretiden, och gjorde bara korta avbrott för toabesök, vinglaspåfyllning och ett popcornspopp innan det var dags att slänga sig i säng bortåt midnatt, varefter samtalet fortsatte tills vi somnade. Mitt headset fick ligga på golvet bredvid sängen och bredvid mobilen som med sin väckningssignal lyckades väcka samtalsmotparten 06.20 i morse (men inte mig - jag verkar ha tryckt bort signalen i sömnen). Vid halvtio gick jag/vi upp och fortsatte samtalet, med kaffe.

För en timme sedan sa min [plåt]mage ifrån. Den ville ha något mer än kaffe. Så jag la av headsetet och gick ut i köket och började lite planlöst öppna kylskåps- och skafferidörrar för att se vad jag kunde hitta och vad som eventuellt kunde giftas ihop till något aptitretande. Det här är vad jag åstadkom:

Jag hittade två halvtomma påsar ris. Sålunda kokade jag basmatiris med lite grötris.
När riset var klart hällde jag lite olja i en gryta och hackade ner den sista löken med några vitlöksklyftor samt curry, chilipulver och massor av spiskummin. Fräste ihop det hela och la sedan i lite flingsalt och nymalen svartpeppar samt en stor näve cashewnötter (som jag hittade bortglömda i en burk i skafferiet), en mindre näve pinjefrön samt en halvstor näve russin. Rörde om. Smakade av. Blandade ner riset och lät allt mysa ihop sig lite. Och vet ni... det blev helt underbart gott! Hade jag haft t ex lite broccoli att koka till kunde det rentav blivit en nästan-indisk bjudmiddag!

Och än behöver jag inte handla. I kylen finns fortfarande potatis, rödbetor, soltorkade tomater, vitlök och lite crème fraîche och i frysen finns en halv limpa hembakt bröd, bladspenat, en bit kallrökt lax och en ring ashet chorizo, samt olika varianter av bönor (kokta). Skafferiet svämmar över av krydderier, popcorn, olja och mer bönor (okokta), bulgur, pasta, två sorters quinoa och röda linser. Ska bli kul att se vad jag lagar till middag imorgon. Och i övermorgon... ;-)

(Saker jag inte har hemma, exempelvis, är smör, ost, marmelad och mjölk - än så länge klarar jag mig utan! ;-))

Dessutom har jag ett halvkilo kaffe, farinsocker, en burk såndär färdigvispad hittepågrädde och en rejäl slatt Famous Grouse - så det blir kanske en irish coffee, eller två, framåt kvällen. Det är nog 2/3 kvar av vinboxen också... ;-)

Men nu får det bli lite te, tror jag. Stay tuned, me lovely ones!

Inga kommentarer: