fredag, januari 16, 2009

... i vilken vår hjältinna nätar på jobbet

Mina niondeklassare övar på läsförståelse ur ett nationellt prov. Koncentrationen är snudd på 100%-ig. Tystnaden kompakt. Pannor är rynkade och en och annan tung suck hörs. Det är en viktig övning. De får känna på provsituationen, se hur testen är uppbyggda och erfara nivån som krävs för att få godkänt. Jag försöker få dem att inse att proven enbart är vägledande - och absolut inte allena avgörande - i min betygssättning. Men... visst... det är räkenskapens timme (om än på engelska).












Jag och sjuorna har läst om äventyrare och när vi såg uppgiften att Göran Kropp, på sin väg till Mount Everest, cyklade genom tolv länder ville vi ju veta vilka tolv länder det handlade om. Jag har tjyvkollat nu. Detta är vad jag fann:

Göran cyklade från Stockholm till Nepal och han passerade Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Iran, Pakistan och sedan Indien och Nepal. Det tog honom 132 dagar att cykla till Nepal 11406, 6 km. Det blir som att cykla från det nordligaste stället i Sverige till det sydligaste stället ca 5 gånger (Treriksröset- Smygehuk).









(Göran Kropp på topp)

Får se om eleverna hittar samma uppgifter.

Dags att ta ett litet varv i klassrummet igen.

Stay tuned, me lovely ones.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man prenumerera på hjältinneserien?

dyermaker sa...

Det kan man säkert. Fråga mig inte hur. Men återbesökare är välkomna!