lördag, februari 02, 2008

... i vilken vår hjältinna visar film

Apropå Bästaste Sis kommentarer till förra inlägget. Jag gillar inte heller oplanerade throw-up's eller meningslöst taggande. Det är ingen konst (pun intended), såvida det inte gjorts på något synnerligen välbevakat och därmed utmanande ställe...

Men det här... Vad klassar vi det som? Det står bortom allt tvivel att det är olagligt, att det rör sig om vandalisering. Men... är det fult? Var det snyggare innan? Tillför det något? Jag försvarar inte olagligheter, men samtidigt tycker jag att detta faktiskt tillför något.

För mig, that is. Och är inte det en av konstens uppgifter? Att beröra och uppröra? Ifrågasätta? Utmana konventioner och rådande system? Vad - eller snarare vem/vilka - är det som säger att om man heter Rauschenberg så är detta snyggt:













Men detta är det inte?













Jag ser sådana här saker och funderar på vad målarna vill ha sagt. Det berör mig. Ibland upprör det mig. Jag kan bära det med mig i dagar, veckor och månader. Den skitarga throw-upe'n mitt på den vita marmorväggen på Stadshuskuben, i Falkenberg, och kommentaren till denna - som målades upp vid entrén till självaste polishuset - en vårnatt för 2-3 år sedan (då polisen gjort sig skyldig till något som nog måste betraktas som övergrepp) glömmer jag aldrig.

2 kommentarer:

Muminen sa...

Bilden nedan är det jag menar är riktigt, riktigt snygg graffiti. Det kan ju definitivt inte anses vara klotter. En tråkig mur eller vägg blir till något vackert, färgglatt, fartigt. Helt klart något jag tycker ger stadsbilden ett lyft!

dyermaker sa...

Eller hur!? :D