söndag, februari 03, 2008

... i vilken vår hjältinna bedrivit detektivarbete

Än en gång har jag bevisat att jag är The Queen of Google. Efter diverse kringelikrokar har jag luskat ut ett och annat kring skulpturen på torget, här i byn.

Konstnären är Stina Alm, från Färjestaden på Öland, och statyn heter... Utvandrarna. Den sägs föreställa Karl-Oskar och Kristina med barn i en båt och är beställd till minne av bygdens mest berömde son; Vilhelm Moberg. Har stått på torget sedan det byggdes om år 2000.

Den beställdes ursprungligen till Mobergs 100-årsdag, men lite trassel med finansiering etc gjorde att projektet fördröjdes och istället kom på plats på hans 101-årsdag. Beställare är Emmaboda Kommun via Fritids- och Kulturnämndens konstgrupp, som tänkte sig ett motiv ur någon av författarens böcker, och i hans anda.

Ja, vad säger man? Utvandrarna är inte precis det första jag kommer att tänka på när jag ser den. Visst; de åkte båt till Amerikat. Visst; det var ångestfyllt och laddat, inte minst för Kristina och barnen.

Men... vad är det jag missat i eposet om Utvandrarna? Något är det, helt klart...

Jag får sova på saken. Den är den tiden på kvällen nu...

3 kommentarer:

Glas och Klorid sa...

Du...Det var en klurig film om ett ännu klurigare tidevarv. Ett stort misslyckande av Stina Alm när skulpturen kan tolkas så....Fel, eller? Ja det är bara att sova på saken, det brukat ju hjälpa. T

Anonym sa...

alltså, MIN Vilhelm Moberg så kränkt och skändad? Upprörd blir jag!! Nog för att ena drängen anklagades för tidelag, men incestuösa motiv? Nä, hallå där! Jämra Stina!

Muminen sa...

Ja, herregud. Ibland är konst svårförståelig.