söndag, februari 24, 2008

... i vilken vår hjältinna skriver om kärlek

Veckans uppgift i Skrivdagboken är att skriva allt man vet om kärlek, i 10 minuter. Här är mitt utkast...

Växjö Station, 24/2, kl 16.11

Jag tror jag vet så mycket. Men egentligen vet jag nästan ingenting. Varje kärlek är ju unik. Det jag hela tiden plockar med mig är erfarenheter, som jag sedan försöker dra nytta av. Men det handlar ju mycket mer om ökad självkännedom och min personliga utveckling. Fast... jag lyckas alltmer utkristallisera vad jag önskar hos en man (om vi nu talar om den sortens kärlek), vad en man behöver vara och göra för att jag ska kunna bli förälskad, bli kär och fördjupa detta till kärlek... Kanske hinner jag bli klar innan jag dör?

Vad jag vet om kärleken är i alla fall detta: att den är lika livsnödvändig som luften jag andas, vattnet jag dricker och maten jag äter.

Kärleken kommer i många former; såväl mellan föräldrar och barn som mellan Riktiga Vänner och den mellan (i mitt fall) man och kvinna.

Kärlek är att älska någon som han, eller hon, är. Utan önskan eller avsikt att förändra, tvinga eller äga. Det sägs att "den man älskar släpper man fri", och så tror (vet!) jag att det är.

Kärlek är respekt för en person, för hur någon är, och kärlek är acceptans.

Kärlek är tillit.
Kärlek är ärlighet.
Kärlek är att vilja gott.
Kärlek är att glädjas åt att se den man älskar växa och utvecklas.

Kärlek är att blotta sina rädslor, sin desperation, sin omtanke, sin goda vilja och att våga prata även om det svåra.
Kärlek är att uppmana en vän att våga. Att tänka att man har allt att vinna (och sällan något att förlora) på att bejaka det man känner just där och då. I stunden.
Kärlek är lika mycket att verkligen lyssna till detta, ta in det i sitt innersta och göra det till sitt eget.

Väg 25, östlig färdriktning, 24/2, kl 16.22

Jag är inte nöjd. Det var svårt. Det hade varit så mycket lättare att välja att skriva vad kärlek inte är, men nu gjorde jag inte det. Dessutom fuskade jag och lät det ta 11 minuter. Nu ska jag ta det där badet jag skrev om innan, och sedan kanske jag skriver om alltihop. Men det ska jag isåfall bespara er. ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kärlek eller vad det inte är är väldigt svårt att sätta ned på papper och göra ord av. Tack för läsningen. Må gott Anne-Marie

dyermaker sa...

Tack, Anne-Marie! Jag önskar dig en riktigt fin dag! :)