torsdag, februari 28, 2008

... i vilken vår hjältinna skapar ett sammanhang








Jag kan inte hjälpa det. Industriella revolutionen är marginellt upphetsande (jag kan inte vara intresserad av allt...). Så jag har klurat och klurat på 7D och vad som skulle kunna vara ett bra förslag till upplägg på ämnesområdet. Om de är med på noterna ska vi göra så här; dels läsa valda delar ur Per Anders Fogelströms Vävarnas barn, och dels (parallellt) göra ett [grupp]arbete i form av en tidsresa, där de både ska samla in olika uppgifter och göra lite extra stuff som en reklamaffisch/film för någon av tidens innovationer och dels någon intervju med en person från tiden (fiktiv eller verklig) och sedan redovisa detta under fria former. Jag har satt ihop några förslag till hur de kan redovisa sina arbeten (berätta, bildspel, utställning, tipsrunda, kort film, göra en tidning eller sätta ihop en bok, bl a), och kommer de på något annat är det ju bara roligt.

Om de inte är med på noterna? Ptja - då får vi hitta på något annat. Flexibilitet is da shit.

Annars, då? Igår regnade och blåste det och var allmänt trist ute. Idag är himlen klart blå och det bådar gott inför lunchens pedagiska promenad med vännen/kollegan I. Våra promenader har blivit något jag verkligen ser fram emot. Samtalet flyter lätt, vi har alltid intressanta saker att diskutera och dessutom blir det ju rejäl motion.

Ikväll ska jag röja och fixa med en del saker härhemma. En process måste igång så att det händer något. Och imorgon ska jag köpa färg och annat så jag kan pimpa fåtöljen jag berättat om, så snart jag hinner. Tyget är på ingående! Jag gjorde förresten en tröja till Jenny igår. Gjorde och gjorde; jag satte en text på en befintlig tröja. Hon fyller år om en månad och jag tänkte fixa dels någon prickasent jag råddat med själv och så något jag köper. Blir det som jag tänkt mig slänger jag in en bild senare idag. Nästa vecka ska jag hämta min, för översyn inlämnade, symaskin och sedan blir det åka av! Här ska bli nya gardiner, bl a.

Nu däremot ska jag bäla i mig kaffet, lyssna vidare på P1 (aktuellt just nu: presidentvalet i Ryssland), bestämma var i Vävarnas barn vi ska börja (jag önskar verkligen att vi hade haft tid att läsa hela, men tycker de att boken är intressant så finns den ju på biblioteket) och ladda inför morgonens inledande möte - och eftermiddagens avslutande arbetsgrupp.

Jag har förresten fått ett erbjudande om utökat ansvar på jobbet. Inte bara smickrande utan också roligt! Men jag undrar om jag får det, när det går upp för dem att jag A: vill ha en utförlig beskrivning av exakt vilka uppgifter jag förväntas utföra och B: har satt en prislapp på det. Hittills har det tydligen varit så att uppgifterna smugits på något intet ont anande offer som då och då fått ett litet lönepåslag - vid vanliga lönerevisionen - som en klapp på axeln... "Ja, just det ja.. du är ju ämnesansvarig... här får du en liten slant...". Men ska jag ta uppdraget ska jag ha betalt för det. Och det ska ligga utanför lönerevisionen, annars kan det kvitta. Jag är så skamlöst underbetald att jag inte gör ett smack mer om jag inte får monetärt erkännande för det. Basta!

5 kommentarer:

Muminen sa...

De är säkert med på noterna, skall du se. Du känner dina elever.

dyermaker sa...

Jo... jag brukar hamna rätt med dem, oftast! :)

Muminen sa...

Civilkurage rockar! Säg efter mig: "Jag är BRA!" ;)

Cheferna tenderar att bli stötta när man sätter motkrav, men hey: man får den respekt man förtjänar, och de inser att man inte dansar efter deras pipa när man sätter ner foten en och annan gång.
Precis som jag gjorde med det där jävelansvaret jag hade.
Nånstans måste man dra gränsen, eey?

Anonym sa...

heja dig, vet att uppskatta dig själv, det är härligt att läsa!!

och hoppas Fogelström blir bra (lite eftersom jag känner mig delaktig i det valet..).

dyermaker sa...

Vajl> Läsandet föll i mycket god jord! :)