onsdag, februari 27, 2008

... i vilken vår hjältinna mornar sig

Nätterna är fulla av drömmar jag sällan minns när jag vaknar. Det är inte de som vill hålla mig kvar i min varma, sköna säng. Det är just värmen, det ombonade, gosiga och utsikten att sova ännu någon timme. Men hur det nu är så kommer jag ju upp.

Detta är en av de bästa stunderna på dagen. Att sitta tyst och ensam och dricka mitt kaffe, äta gröt eller frukt, lyssna på P1-morgons bra mix av ytliga och djupa nyheter och aktualiteter. I huvudet går jag igenom dagen, tänker på vilka lektioner jag har och vad jag tänkt vi ska hitta på (kom just på att jag måste ta med Führerns elit, som jag ska se tillsammans med några killar i nian).

















Jag funderar på om jag ska ta med mig någon lunch och tänker igenom ifall jag har någon schemalucka där jag kan ta min lunchpromenad. Jag har en lucka på 50 minuter kring lunchtid - det borde funka. Bara det inte dyker upp något. Och det gör det ju nästan alltid. Någon elev som vill prata eller fråga om något, något jag glömt kopiera eller så fastnar jag kanske i ett samtal med någon av kollegorna. Trots att verksamheten i skolan i så hög grad kretsar kring schemat så är det ganska svårt att planera i förväg. Det är nog lite som att jobba på brandkåren...

Killarna i nian, som kanske ville göra en film, pratade igår om vad de vill göra för film. I deras diskussioner framgick, med all önskvärd tydlighet, att filmen måste innehålla någon scen där de festar. Hmm... Jag sa inte något om det där och då - det finns inget effektivare sätt att ta död på en brainstorming än att dra in nej och fy och långa pekfingrar. Bättre ta den diskussionen när idésprutandet är över och vi ska se vilka idéer de har kommit upp med.

Men senare, när de höll på med annat (brainstormingen får ha en del 2 också, då vi saknade en av dem och de dessutom spårade ur), diskuterade vi ords innebörd och hur ett enda enkelt ord som t ex "fest" eller "festa" kan ha totalt olika innebörd, beroende på vem som tolkar det. För dem är fest=dricka/supa och festa=dricka/supa. De var helt på det klara med att det ofta kunde innebära gråt, spyor, bråk och misär och att det vanligen försigick i någon bil, ute på någon lekplats eller park eller i smyg hemma hos någon polare. För mig betyder ju "fest" något positivt och mysigt och roligt (vilket det förvisso gör även för "mina pojkar" - åtminstone ett tag till...) och visst förekommer det oftast alkohol, men den är inte av överordnad betydelse. Det viktiga med "fest" i min tolkning är att vara glad, träffa sköna människor, prata, skratta, äta gott och lyssna/dansa till bra musik. Att "festa" betyder då att gå på fester. Detta hade de mycket roligt åt! En av dem sa: "Men... jag har aldrig varit på fest, isåfall, mer än på något kalas hos grannarna - och det var inte särskilt roligt"... och... det gjorde mig lite sorgsen. Just den killen skulle verkligen behöva uppleva den sortens sköna, roliga fester som jag tänker på. Med tanke på hans ålder är givetvis alkoholkonsumtion utesluten, men han skulle nog gilla det ändå... Men sedan blev jag full i skratt för när jag föreslog en releasefest när filmen in spe blir klar så började de gaffla om hur en sådan "fest" skulle genomföras...

Sa jag att jag ofta har väldigt roligt på jobbet? ;-)

1 kommentar:

Anonym sa...

jag har också hört ordet festa som du säger, dock ännu oftare ordet hinka. där finns inget utrymme för tolkning!