tisdag, januari 29, 2008

... i vilken vår hjältinna simmar lugnt














- Jag tror fan jag ska börja knarka snart, sa en kollega idag när det började hopa sig lite väl mycket. Det handlar ju inte bara om lektioner och lektionsförberedelser, eller efterarbete, utan om det andra jobbet på jobbet; elevvård, möten, arbetsgrupper, föräldrakontakter, etiska dilemman osv osv ad infinitum.

Kanske är det lugnande att rulla sig en joint och glida bort en stund, men jag använder andra flyktmetoder. En av de där oerhört lugnande och avslappnande grejerna är att ta ett hett bad. Inte kände jag mig uppskruvad direkt, innan jag tappade upp vattnet, men å andra sidan kan jag ju tillåta mig att bli precis hur avslappnad som helst. Så jag tände lite ljus, hällde i badskum och tog med mig Douglas Adams Tedags för dystra själar. Den är väl rätt okej, men är inte ens i samma härad som Liftarens guide... Men saken är den att sonen undrade om jag hade lästips till honom (och han använder i princip Liftarens... som Bibel) och jag tänkte kolla upp vad Douglas Adams har gjort mer. Dock tror jag att Terry Pratchetts böcker om skivvärlden, t ex, skulle fungera bättre.

Nu är jag nybadad, har druckit te (helt lägligt tog mitt Earl Grey slut samtidigt som den sista skorpan gick åt), pratat en stund med ett av mina norskebarn i telefon och är skönt sömnig. Jag sitter här och slölyssnar på "Babel Special" med Åsa Linderborg som gäst, på SVT2, men tror jag ska avrunda, logga ur, släcka ner och gå och lägga mig under mitt fluffsiga duntäcke.

G'natt!

9 kommentarer:

Glas och Klorid sa...

Inga droger!! Jag badar också och kan intyga att det renar både kropp och själ.....Sov sött.
"En kille i blått"

dyermaker sa...

Nej, givetvis inte. Och det är inte aktuellt för kollegans del, heller; det var bara ett uttyck för den press hon kände vid tillfället och önskan att bara försvinna in i sig själv, ungefär. ;)

Shuto sa...

Min favoritdel av Thedags för dystra själar är hans uppvaknande i sitt sunkiga rum. Så roligt skrivet, framörallt det där med att Ludvig den 14:e inte alls skulle ha gillat det.

Annars efter vad jag kan se av din boksmak så tror jag du skulle gilla Neil Gaimans böcker. Han är en vän till PRatchett och dom har bland annat skrivit boken "Goda Omen" tillsammans.

Den bästa boken han skrivit heter Coraline och den FÅR du inte missa. Beställ på bokus idag :)

Anonym sa...

jag rekommenderar VARMT The Last Samurai! min är på vift, men kan jag få tillbaks den så kan du låna den. inte den som filmatiserats och handlar om riktiga samurajer. den jag menar är... vänta, googla googla:

http://www.powells.com/cgi-bin/biblio?show=hardcover:sale:0701169567:9.98

http://www.nytimes.com/books/00/10/15/reviews/001015.15goldbet.html

dyermaker sa...

Shuto> Noterat!

Vajlan> Jag blir inte klokare av länkarna - vem har skrivit?

Anonym sa...

Helen de Witt, ibland skrive DeWitt.

Anonym sa...

Helen de Witt, ibland skrive DeWitt.

dyermaker sa...

Tack, vajlan - jag ska kolla upp den! :)

pärlbesatt sa...

kolla på det här också, på tal om pyssel, risajkling o sånt:

http://www.myspacefruit.com/spacefruit/