torsdag, januari 10, 2008

... i vilken vår hjältinna har beflitat sig

Detta har varit en dag då jag hunnit ganska mycket. Jag har jobbat, jag har tvättat och jag har bakat en stor morotskaka som jag ska lägga glasyr på imorgon bitti. Den ska ätas upp på fredagsfikat, på jobbet. Min co-mentor B fixar frallor, smör & ost. Träningen la jag åt sidan, men bara för idag. En vilodag emellanåt måste jag ha och det här kändes som en lämplig sådan.

Jag har hunnit med ganska mycket på jobbet; bl a jobbat ihop ett "frågeformulär" där mina elever i 7:an får tycka och tänka om diverse inlärnings- och kursrelaterade saker (individuellt) så att vi tillsammans kan planera en bra kurs i historia tillsammans, för vårterminen. Jag har också hunnit läsa det de skrivit och börjat fundera i lite olika banor. Bl a frågade jag hur de ville bli examinerade, om de fick föreslå annat än vanliga, skriftliga prov. Vilka kanonidéer de hade! Någon ville göra ett bildspel med speakerröst, några ville göra en liten utställning, ett par ville göra film och två killar föreslog att jag skulle sätta ihop en tipspromenad. Helt lysande förslag som jag helt klart tar fasta på! I synnerhet det sista - det har jag faktiskt aldrig tänkt på som examinationsform! Wohoo!

Så har jag startat en kursblogg också. Den här terminen ska den helt ägnas min klass i historia; nästa läsår kanske jag hittar andra, fiffiga användningsområden för den. I bloggen lägger jag ut information om läxor, veckoplanering, lite läsetips, coola och användbara länkar, svarar på frågor och ställer egna. Vem vet - kanske bjuder vi in någon person som varit med om en intressant historisk händelse, eller kanske en forskare/författare, till bloggen så vi får ställa frågor och få spännande svar!

Jag länkar inte till kursbloggen, eftersom jag vill att mina små lärjungar ska känna sig så fria som möjligt där, att kunna fråga om vad som helst, våga besvara varandras frågor och kanske berätta något. Om det är okej för dem kanske jag slänger ut en länk i slutet av terminen.

Såhär gjorde jag morotskakan, förresten (bild kommer imorgon):

Smarrig morotskaka med glasyr (35 bitar)

6 dl rivna morötter
2 dl olja
5 dl mjöl
4 ägg
4 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
200 g Philadelphia Cream Cheese Extra Light (liten eftergift åt samvetet... ;-))
75 g smör
5 dl florsocker

Vispa ägg & socker poröst och tillsätt övriga ingredienser.
Grädda i smord & bröad långpanna i 40 min, 175 grader.

Blanda glasyringredienserna till en smidig smet (använder du elvisp blir den extra slät & fin) och bred över kakan när den kallnat.

Ät & njut!
(Varje bit innehåller 184 kcal)

Sa jag förresten att jag fick en ny bok idag? Eller.. fick och fick - jag har köpt den själv, men den kom med posten idag:















Mycket inspiration i den boken, plus vettiga förklaringar till sådant jag inte kan eller fattar. Dessutom skickade Nina Sagulin med ett mönster jag länge suktat efter; en alldeles vanlig tröja, lite tajt, med en spännande halsringning - nästan lite barockinspirerad! Bild kommer väl när den blir klar. När nu det kan bli.

That's all folks! Nu ska jag påbörja ett stickprojekt.


Inga kommentarer: