torsdag, september 25, 2008

... i vilken vår hjältinna vill ha en bok!







Min absoluta älsklingsreligionshistoriker Mattias Gardell kommer nu med en ny bok, Tortyrens återkomst, på Leopards förlag. Fanfanfan att jag inte kunde få ledigt och vara på bokmässan imorgon när han ska vara där och prata - jag som hade erbjudande om friplåt (tack ändå till min nätvän och tillika Leopardförlagets förläggare, Dan Israel, för en rar inbjudan!) och allting. :-(

Så här skriver DN Kultur/Bok idag, i nätupplagan:

"Tortyr var något vi förknippade med inkvisition och diktaturer - men plötsligt utövas den i fullt medieljus på Guantánamobasen. Hur gick det till? ­Historikern Mattias Gardell söker svaren i hemliga amerikanska dokument.

Ordet "tortyr" klingar medeltida. Glödande tänger och sträckbänkar, primitiva bödlar och grymma inkvisitorer. Det var associationer som också bidrog starkt till att väcka världens fasa inför 1900-talets återfall i Nazi-Tyskland, Sovjet och senare krigets Algeriet.


Som den fria
världens ledare talade president George W Bush inför invasionen i Irak 2003 med förakt om diktatorn Saddam Husseins brutala tortyrkammare. Ett par år senare spreds bilderna från Abu Ghraib-fängelset och i dag är det hans egen regering som är tortyrens mest vältaliga förespråkare i världen."
(Artikeln i sin helhet här!)

Ska jag bara köpa en bok till i höst blir det denna. Lätt!

Jag är också sugen på Majgull Axelssons senaste - Is och vatten, vatten och is. Men den kan jag låna på bibblan. Prioritering is da shit.

2 kommentarer:

Caligula sa...

Låter skitintressant, som allt med Gardell. Axelsson skriver underbart. Shit vad det finns böcker man vill läsa.... =P

dyermaker sa...

Ja. Jag har egentligen inte tid att jobba, helt enkelt!