lördag, september 20, 2008

... i vilken vår hjältinna funderar på att kräva tillbaka några gator

Det har varit stökigt i Malmö inatt. Det visste jag ju redan innan. Peter sa att så sjukt jävla mycket poliser, hundar och hästar som det ansamlats de senaste dagarna så var det givet att något var tänkt att hända.

Själva tanken bakom Reclaim the Streets känns egentligen rätt okej:

"A direct action network for global and local social-ecological revolution(s) to transcend hierarchical and authoritarian society, (capitalism included), and still be home in time for tea... Welcome to the cyber-streets of RTSLondon." som det står på en hemsida.

Ska det kastas sten ska det inte göras i glashus, dock. Det ska inte drabba stackars satar som bara råkat parkera sin - måhända surt förvärvade och möjligen väldigt miljö"vänliga" (eller åtminstone mindre ovänlig...) - bil på "fel" plats, eller har sin arbetsplats, eller sitt lilla, med stor ansträngning inarbetade, företag beläget där ett gäng snoriga medelklassungar - med benäget bistånd av det sedvanliga klientelet av proffshuliganer - bestämt sig för att stöka på ett sätt som de antagligen själva uppfattar som "legitimt"...

"Kontraproduktivt" är ett ord som ploppar upp i mitt huvud. Revolution? Javisst! Men... den ska väl ändå syfta någonstans? Det ska finnas en bärande tanke bakom. Den ska åstadkomma något mer än förfasade tidningsläsare, resultera i något mer än bevekelsegrund för ökade polisiära resurser och en allmän känsla av irritation. Aktion? Ja! Direkt? Ja! Men... resultat, då? Vad har återkrävts? Vad har vunnits?

Jag vill också kräva tillbaka lite gator. Nattliga, dåligt upplysta, ensliga och smått skumma - som jag skulle vilja gå på... helt obekymrat... trygg... i andra tankar.

3 kommentarer:

Caligula sa...

Kunde inte sagt det bättre själv!

dyermaker sa...

DET, min vän, tar jag som en verklig komplimang! :]

Caligula sa...

Det värmde! =D