söndag, februari 07, 2010

... i vilken vår hjältinna tar det lilla lugna



Jag har verkligen inte insett exakt hur stressad jag varit de senaste månaderna. Men detta med dålig sömn, att vakna mitt i natten med en hjärna som drar igång i 180... Det händer knappast alls längre. Jag vaknade visserligen vid halvåtta i morse och började tänka på logistiken kring själva flytten, men det räknas liksom inte. Jag kryper bara under min kärastes täcke, lägger en hand på hans bröst och somnar om. (Jag har för övrigt allt flyttrelaterat under kontroll. Morgonstressen var bara a minor setback, that's all.)

Visst var veckan som gick stressig och nervös; fattas bara när jag ska försöka lära mig så mycket nytt så fort som möjligt. Men den lugna atmosfären och de stöttande, hjälpsamma kollegorna kring mig hjälper mig att ta ett djupt andetag och inse att det är okej att jag tar mer än en vecka på mig att komma in i allt. De vänliga och positiva eleverna gör också sitt till.

Så... jag sover gott om natten. Inte ens det faktum att jag har 50 sidor kvar av Žižek - och att seminariet är nu på tisdag - kan jaga upp mig. Jag engagerar mig i mitt övriga liv. Igår blev det en liten sovmorgon och sedan kunde jag kliva upp till en redan tänd kakelugn, avklarad disk och frukost på bordet. Lyxigt. Resten av dagen la vi på att fiffa (lite undanplockning, städning, tvätt och in till stan för lite återvinningstjosan och proviantering) och moffa (skotta snö och montera en ny kompostbehållare). Medan jag sedan plöjde ett par kapitel Žižek lagade Janne den godaste av middagar och spelade Turbonegro för mig. Sedan la jag undan boken och så åt och drack vi gott, hade ett gott samtal och sedan landade vi i den röda soffan med kuddar och lite godis och slökoll på... Melodifestivalen. Det liksom bara blev så och jag var väldigt nyfiken på Pain of Salvation och vadiallsindar de hade där att göra. Låten var ljuvlig men... de behöver inte det forumet. De är ju redan etablerade och dessutom kungligt bra!

Längre sovmorgon idag. Gick upp och lagade kaffe och kröp sedan ner i sängen igen. Låg och läste en stund (bara två kapitel kvar nu!) och medan min käraste läste vidare (han slipper minsann pluggläsa, han) fixade jag med lite frukost och diskade upp efter gårkvällen. Nu pysslar vi lite på varsitt håll och om en stund tänker jag laga oss en god soppa på sötpotatis och andra godsaker. Så här gör jag den:

Skala och skär i bitar:

2-3 sötpotatisar
3-4 potatisar
2 morötter
1 stor lök (gärna röd)
några vitlöksklyftor
och fräs detta i lite olivolja i en gryta. Rör om lite.

Späd med en dryg liter buljong och låt koka tills allt är mjukt.

Mixa soppan slät (och till en rätt tjock konsistens) med en mixerstav, eller i en blender.

Pressa i saften av en limefrukt (går också fint med en apelsin), finriv en stor bit ingefära,
häll i 2-3 msk sweet chilisås och smaka av med salt och peppar. Strö färska korianderblad över.

Nu ska jag övergå till soffläge för lite mer pluggeri. Stay tuned, me lovely ones.






(Kärlek kan vara ett par varma sköna tofflor!)

3 kommentarer:

pärlbesatt sa...

Det låter bra. Det låter som ni passar bra ihop. Det gläder mig. :)

Och fantastiskt komiskt att du la upp en bild på tofflor just idag.

dyermaker sa...

Ja... vi har liksom samma... rytm. :-)

Aha? Vadårå? Jag kollar din blogg så får jag se om jag kopplar...

pärlbesatt sa...

Kolla min blogg, det är alltid trevligt att få besök. Du kommer dock inte att hitta nåt om tofflor där. Nä, det som var var att jag köpte billighets-filttofflor till dig, till den dag då du har tid att göra nåt av mitt förslag på fulbroderier. Sen hittade jag snorbilligt broderipaket och tänkte att om inte du ville ha dem så skulle jag själv "skriva" ett steg i taget på dem, med ett steg på vänstra foten och i taget på högra. Man har inte roligare än man gör sig, emellanåt.