tisdag, februari 02, 2010

... i vilken vår hjältinna börjar tröttna

Alltså... jag gillar snö. Jag gillar det jättemycket. Men jag börjar bli mer än trött på detta ständiga småfrysande. Jag klär mig ordentligt. Lager på lager. Gosiga, stickade eller virkade sjalar. Extrasockor på fötterna. Varma vantar. Mössa. Und so weiter. Och ändå småfryser jag mest hela tiden. Inte när jag är ute och går, men så snart jag måste stå stilla.

Idag fick jag stå stilla en lång, lång stund i kylan då jag inte kunde komma in i min bil och två gentlemannamässiga kollegor (som också bör ha frusit som fan) försökte hjälpa till med såväl råd som dåd. Men ingen låssprej eller tändarvärme i världen kunde få upp låset. Inte så konstigt då det troligen är något skumt med det elektriska. Till slut kom vi in via bakluckan. Och bilen startade så snällt, men förardörren går överhuvudtaget inte att öppna och när jag slår av tändningen slår centrallåset till och går inte att öppna manuellt, inifrån. För att komma in i bilen måste jag alltså 1. låsa upp och åla mig in genom bakluckan och 2. häva mig över ryggstödet till framsätet och 3. starta bilen. Sedan kan jag 4. mha den lilla knappen mellan sätena låsa upp alla dörrar (utom förardörren...) och därefter 5. kliva ut genom en av bakdörrarna och sedan 6a. in via passagerardörren fram (såvida jag inte väljer 6b och ålar mig vidare till framsätet.

När jag ska lämna bilen måste jag göra enligt följande:
1. öppna passagerardörren fram
2. slå av tändningen
3. graciöst kränga mig över till passagerarsidan
4. kliva ur och därvidlag se till att jag har med mig vantar, väska etc och
5. slå igen dörren (och hoppas att det även nästa gång funkar att åtminstone öppna bakluckan.

Om man betänker att ovanstående upplevdes under trötthet och hunger samt minusgrader och en tilltagande snöstorm kan man lätt hålla sig för skratt. Särskilt om man äger bilen (jag kunde faktiskt inte ens dra på munnen åt eländet förrän jag fått prata lite med min käraste).

Inte blev det muntrare av att jag när jag vid hemkomsten till Catharina skulle lämna bilen för kvällen missade andra halvan av moment 4 men kom på det och lyckades putta igen dörren för svagt så att den stängdes men inte riktigt. Innerbelysningen lyste fortfarande. Det blev till att följa inklivarmanualen igen och bara hoppas att det låset var OK. Det var det. Så... först inklivarmanualen från 1-7... och sedan urklivarproceduren. Snyggt flödesschema kunde jag ritat på det!

Jag tänker sova gott inatt även om jag är lite orolig för att låset till bakluckan under natten ska bestämma sig för att lämna in, det också. Och imorgon - bittida! - ska jag ringa en verkstad jag blivit rekommenderad och få fanskapet åtgärdat.

4 kommentarer:

Matilda sa...

Hahahahaha!!! Vad har du GJORT med bilen egentligen???
Testa, innan du kör den till verkstad och får betala 100-dubbelt, att byta tändstift. Det tar ca 2 minuter och kostar 20 kronor. Det är inte en komplicerad bil (jag har som sagt inte haft ett enda problem på 2 år som inte berott på min försummelse snarare än bilen), men kanske den får för lite kärlek? Den är van vid beröm och en klapp när den startar i 38 minusgrader, eller när man kört långt utan komplikationer. Prova så ska du se att det löser sig! :D

Matilda sa...

... och innerbelysningen är alltid på ett par minuter efter att man stängt dörren, sedan slocknar den av sig själv. På förarsidan behöver di inte tänka på det alls eftersom innerbelysningen inte reagerar på den dörren... ;)

ANNAANNA sa...

*fniss* Jo, vinter är inte skoj alla gånger.

Själv har jag lärt mej något om snö idag... Om mna har stövlar med lite vida skaft så bör man ha koll på hur djup en snödriva man bara fåååår föööör siiiig att plumsa igenom är annars får man uppleva hur skoj det är att ta av sig vantarna och rensa stövelskaften på snöklumpar... det är tuuur att riktiga raggsockar i ull värmer bra fast de är fuktiga.

dyermaker sa...

Matilda> Den startar hur snällt som helst nu! Problemet är ju att hela låssystemet hängt upp sig, efter vad det verkar... ;) Men det är lugnt. :)

Anna> Man lär sig något nytt varje dag! *s*