fredag, februari 05, 2010

... i vilken vår hjältinna ser framåt

Jag sitter vid Catharinas köksbord och ser ut i mörkret. Ängen utanför kan anas som ett något ljusare fält i blått, annars är mörkret kompakt. Dricker min andra mugg kaffe och undrar varför jag åt den där stora tallriken yoghurt med dinkelmüsli. Jag är äckelmätt och det är ingen behaglig känsla - i synnerhet inte på morgonen.

Jag läser i DN om ännu ett hedersmord, i en avlägsen turkisk by. Samtidigt som jag mår illa vid tanken på flickans fasansfulla död får andra bloggares och kommentatorers slutsatser mig att fundera på hur en del människor här i vårt land är funtade. Dådet får en hög skitskraja reaktionärer och xenofober att skrika högt om att "de ska ut" och liknande. De (bloggarna och kommentatorerna) har uppenbarligen svårt med läsförståelsen; dådet skedde långt utanför våra gränser och såvitt jag vet uppehåller sig gärningsmännen inte i Sverige. Men de får vatten på sina vinda och skeva kvarnar och jag undrar hur folket på DN resonerar när de slår upp den här nyheten så stort - det handlar ju om något som tyvärr sker alltför ofta (och i så fall borde vara på framsidan så gott som dagligdags). I Turkiet. Och annorstädes. Men inte här. Jo, det sker. Det gör det. Tyvärr. Men inte i den omfattningen. Jag vågar nog påstå att antalet kvinnor som lever med män av "svenskt" ursprung och som utsätts för våld (fysiskt och/eller psykiskt), som ett makt. och kontrollmedel, utgör den större andelen. Och vi kan ju knappast utvisa alla män? (Jag skulle verkligen inte vilja det med tanke på den goda majoriteten av män...) Lösningen (om den finns?) måste alltså sökas på andra plan. Det är där jag skulle önska att diskussionerna kunde föras.

Nu är det dags att gå vidare med min dag. Jag ser fram emot ett par trevliga lektioner med EngA och sedan kör jag hem till min käraste och håller helg. Det blir mysigt värre!

Ha en Fin Fredag, me lovely ones.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tusentals människor med vanor och värderingar från 600-talet bosätter sig i Sverige varje år. Hedersmorden har därmed även blivit en svensk företeelse. Åtskilliga svenskar tycker att den här mångkulturen har berikat Sverige och gjort vårt land bättre.

Jag håller inte med om det. Jag kan inte acceptera att allt större grupper i vårt land ser kvinnor och tjejer som lågt stående varelser med ett värde som - i bästa fall - en get. De kommer förr eller senare att utgöra en majoritet av befolkningen om inte utvecklingen stoppas.

Det är val den 19 september. Gå och rösta! Och rösta rätt!!

Anonym sa...

Kunde inte hålla med dig mer, Dyermaker. Och så måste du nog göra nåt åt din kommentarsfunktion. Sånt som ovan vill man ju inte få läsa HÄR inne! Eeeew...

f.d grannen

dyermaker sa...

f.d grannen> In i det längsta vill jag slippa moderera kommentarerna, men efter sådant bajs kan jag känna att det ändå kan vara nödvändigt.

Anonym sa...

Ja vad säget man.... vem var det som hade värderingar från medeltiden... det gäller väl att man inte skall se ned på någon människa eller? oavsett färg, kön mm
hur som helst som du sa, kommer inte ihåg hur stor andelen var, men det är ju så att oroväckande många SVENSKA kvinnor har någon blivit utsatt för våld... nää just de tar våra svenska kvinnor och våra jobb och lever på bidrag..
jag blir såå trött.... // malin

Caligula sa...

Rasistkommentarer låter jag själv ha med. De är så enkla att diskutera ner. Gränsen gick vid en som la ut namnet på en som misstänktes för mordförsöket här ute för lite sen. Jag lät det vara kvar eftersom det fanns ute ändå. Men jag var ytterst nära att plocka bort.

Däremot har jag börjat få en massa spam som kommentarer. Och DET är störigt.

Caligula sa...

Annars brukar ju rasisterna hylla "vikingaidealen" från typ 800-talet. Fast de är ju å andra sidan studentikosa romantiseringar från 1800-talet.