lördag, december 12, 2009

... i vilken vår hjältinna tänker om kravgrisar

Dubbelsidigt i DN. Det handlar om Kravgrisar. Man vill ju gärna tro att det handlar om söta griseknoar men i själva verket så är kravgrisar ofta mycket sjukare än sina olycksbröder inne i grisfabrikerna. Eftersom de är så snabbväxande (från 25 kilo till 115 på tre månader...) så får de ofta ledbesvär. Det riskerar fabriksgrisarna också, men de får dessutom preventiv medicinering. Det kan inte kravisarna få, för då är de inte kravisar längre. En del påstår också att ledbesvären blir orsak till mer lidande eftersom de ledsjuka grisarna kan hoppa och skutta när de vistas fritt. Kravgrisarna får också i betydligt högre utsträckning inälvsparasiter (20% får spolmask, jämfört med 5% i fabriken). Det är ett resultat av att de går ute och bökar i det fria (jag vet att även vildsvin ofta har inälvsparasiter - men så äter de väldigt skumma grejer också... som älgkadaver, till exempel...).

Personligen tänker jag ändå att även om en gris är sjuk så måste det ju ändå vara "skönare" att vara sjuk i en vänligare och mer tillåtande miljö, än i en grisfabriks trängsel och misär.

Men jag frågar mig om jag inte, i stället för att bara köpa kravkött (vilket jag är mycket sämre på än när det gäller andra livsmedel), skulle dra ner rejält på köttkonsumtionen överhuvudtaget. Och därmed göra en insats för miljön och dessutom inte vara med och bidra till att vi människor utnyttjar djur på ett ovärdigt - och ibland vidrigt -sätt.

2 kommentarer:

pärlbesatt sa...

Jag vet inte om jag vågar skoja till det och säga att varför inte slå till med att konvertera på en gång, så slipper du griseriet helt och med gudomlig sanktion på det! :D

Tillåter mig att säga det eftersom jag är lika hednisk som nånsin.

Och så håller jag med om att hela geschäften är vedervidrig. KRAV eller ej så låter det allt annat än aptitretande.

dyermaker sa...

Hahaha... klart du vågar? :D Men SÅ intresserad av islam är jag inte. Eller.. jag är superintresserad ju, men på ett annat plan. *s*