lördag, december 12, 2009

... i vilken vår hjältinna erinrar sig

Hmm... Jag glömde helt bort en grej jag läste i DN igår. Det är ju tydligen på det viset att Stockholms Stad försökt leja några av landets främsta poeter för att skriva hyllningsdikter till dottern i landets fräckaste socialbidrags-tagarfamilj, och hennes karl. Bara det är skrattretande! Eller en smula äckligt.

Men riktigt roande - eller snarare riktigt, riktigt irriterande! - börjar det bli när man läser om reaktionerna!

Politiker i Stockholms kulturnämnd är några av dem som stöder poeternas nej! Så här svarar några av poeterna själva... Och snyggast av alla tycker jag att Bruno K Öijer gör det som använder delar av sin underbara Dimman av allt, i sitt genmäle.

Läsarna stormar mot poeterna och tycker att de ska skämmas! Say WHAT? Det handlar om två vuxna människor som inte vill pynta sitt eget bröllop. Och vi pratar inte om något litet förmiddagsbröllop, direkt... Nej, det anses helt okej att kalaset ska kosta oss skattebetalare över 25 miljoner (om jag minns siffran rätt). Därtill kommer att de minsann inte kan bo i en vanlig kåk som de kan fixa till efterhand. Nejdå. De ska bo flott i ett redan tjusigt slott... som ska rustas för 10 mille. Och eftersom brudgummen inte kan jobba så ska han också beviljas socialbidrag.

Samtidigt och i samma stad... bara några kilometer från det här paret... finns det en tjej som är 17 år och som väntat i fyra veckor nu på att soc ska kunna ge henne ett bidrag till glasögon. Till dess de har bestämt sig lever hon som i en dimma. Glajjerna går på 950 spänn... Det finns en annan tjej, 18 år, som legat i sin säng och gråtit sedan i måndags kväll då soc gav henne beskedet att vill hon fixa sina grundskolebetyg inom ramen för den vanliga gymnasieskolan (på IV; inte Komvux - hon är för ung för att gå där) så får hon låna av CSN. Och hon vill inte skuldsätta sig för något som andra får gratis... De här tjejerna får representera tusentals människor i vårt land som, per definition, är fattiga. Även om de skulle vilja så har de inte råd att ens köpa en ful mugg med det där brudparet på.

Så vem, eller vilka, är det som ska skämmas, va'? Vavava?

6 kommentarer:

HJF sa...

Krossa monarkin, Bruno K for prez.

dyermaker sa...

Hell yeah!

pärlbesatt sa...

Kunde inte hålla med mer.

Och jag tycker förövrigt att DN oftare och oftare har rubriker/artiklar/ledare som får kaffet att åka uppåt istället för neråt. Särskilt Hanne Kjöllers skriverier får jag allt oftare svårt för att inte fnysa över.

Jag menar, det är ju många som tyckt som poeterna, du och jag och många andra, inte alls bara folk som protesterat. Varför uppmärksamma att folk tycker det är fel av poeterna mer än att folk reagerar öht? Tänker jag.

Matilda sa...

Kan vi inte gå ihop och köpa ett par glajor åt tjejen iallafall? Det är ju ändå snart jul...

dyermaker sa...

Matilda> Du är Rarast! Men det är en principipsak! Soc SKA pröjsa. Pronto! Puss!

Caligula sa...

Rätt! Stoppa kungaslickeriet!