onsdag, maj 27, 2009

... i vilken vår hjältinna har en vanlig dag

Vanliga dagar för mig är rätt ovanliga. Eller om det är det ovanliga som är vanliga? Eller... betyder det samma sak? Nå... jag har i alla fall en rätt vanlig jobbdag. Kom till jobbet vid halvåtta samtidigt som min cyklande kollega Ray. Jag låste upp cykelrummet åt honom (vem som har nycklar till vad och varför är ett stort mysterium, på det här stället) och gick sedan upp och pratade med vår SYV Solbritt en stund. Sedan fixade jag kaffe och åt mina goda frukostmackor i godan ro. Ray dök upp efter att ha duschat och tog sig lite käk han också och sedan åt vi under bekväm tystnad. Marianne och Leo dök upp och var lätt stressade (de skulle ju med ut på kajakhajken och hade tusen och en saker att packa) och jag och Ray gick ut en promenad för att sätta upp tipsfrågorna (HAHA! Inte ens Ray visste att Ken Rings andra namn är... ÅKE!) och samtidigt fick vi ju en skön morgonpromenad. Eleverna började droppa in, vi satt och pratade lite, några gjorde sig toasts och fika och vid tio gick Ray och Eugene ut med ungdomarna medan vi andra pysslade med annat.

När de kom tillbaka rättade vi frågorna och sedan blev det ett spontant gruppsamtal om sex och samlevnadsfrågor och hur saker och ting smittar och varför det faktiskt är jävligt smart att ha en kondom eller två i plånboken, även om man är tjej vilket i sin tur ledde till frågan hur man döljer en sådan sak för sin mamma om man är tjej och det skulle innebära otroliga komplikationer om ens mamma fick nys om det... "Göm den i behån, då", föreslog en tjej men fick till svar: "HerreGUD... där har jag ju redan cigaretterna och tändaren och läppstiftet... hur skulle jag få plats med kondomer också?"... och det är faktiskt så att det är vanligare än många tror att unga kvinnor/tjejer är extremt hårt hållna och verkligen får sina liv väldigt begränsade i olika avseenden och det är en diskussion i sig självt att föra, men det får vi göra en annan gång... Men vi får nog anledning att komma tillbaka till både det och sexsnacket; att börja prata om det var som att öppna en tryckventil - alla ville prata och fråga och diskutera.

Medan ungdomarna diskuterade vilken film som skulle ses efter lunch fixade ett par av lärarna med grillningen, drog fram bord och bänkar och t o m dukade med dukar och gjorde fint i det solvarma hörnet bakom huset och under tiden gick jag och Solbritt och plockade ner tipsfrågorna. Sedan satt det gott med småprata och nygrillad hamburgare med tomater och lök, i solgasset!

Nu kollas det på film. Elevassistenterna är med och Karin och Solbritt och jag pysslar med vårt och ett par andra är på väg ut. Ute skiner solen och en varm vind blåser. Blåser ganska hårt t o m. Eftermiddagen ligger lugn och fin framför mig och sedan är blir det till att åka ut till Frescati och möta upp med Linda & Co. Roligt och spännande!

2 kommentarer:

Bogie sa...

"grog fram bord och bänkar..."
Freudian slip, eller vad kallas det?! :)

dyermaker sa...

HOHO! Ska rättas till! :D