måndag, december 22, 2008

... i vilken vår hjältinna har uppesittarkväll

Andra eller kanske tredje på raken. Det är mysigt. Ikväll har jag gjort rödbetssallad. Jag undrar varför jag aldrig har gjort det tidigare? Det är ju säkert 10 gånger så gott som den färdiga jag annars brukar köpa. Dessutom var det tokenkelt och supersnabbt! En kålrotslåda har jag just tagit ut ur ugnen, också. Förberett för den tidiga morgonens tvättstugepass. Nu ska jag fulpyssla lite och sedan ska jag väl slå in paket och greja halva natten.

Ljusen på vardagsrumsbordet är tända och teven maler lite tyst i bakgrunden.

Jo. Just det, ja... Det var ju en sak jag tänkte säga... Om ni bara har tänkt att ni ska läsa en bok i år, så... läs två ändå.

Läs dels Isabella Lövins Tyst hav - om ni inte redan gjort det - och dels Mattias Gardells Tortyrens återkomst. Isabella Lövin kunde ses i en bra repris i Kunskapskanalen igårkväll. Länk finns här, om den nu funkar - annars får ni själva leta upp henne på SvtPlay. Programmet heter En bok - en författare. När man läst boken känns det väldigt sorgligt och frustrerande. Vi håller på och utrota det vi trodde var en oändlig resurs - torsk, ål, pigghaj... listan kan göras lång. Och nu räcker det liksom inte att bara fiska lite mindre eller hålla upp ett litet tag. Återhämtningen funkar inte...

Tortyrens återkomst avslutade jag på tåget hem från stan, idag. De åtgärder som USAs makthavare har vidtagit för att på "laglig" väg få tortera misstänkta terrorister i bl a Guantánamo och Abu Ghraib, med hjälp av tekniker som "systematisk sinnesdeprivation, skräcknätter med attackhundar och förnedringesritualer". Genom sofistikerad propagandametodik är det uppenbarligen [nästan] inga amerikaner som protesterar eller ens bryr sig. Boken presenterar en undersökning där ett skrämmande stort antal amerikaner faktiskt tycker att tortyr kan vara helt berättigat.

Det är fullständigt vidrigt och Gardell har helt rätt; åtal måste väckas mot George W Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfield, Condoleezza Rice, John Yoo, Jay S Bybee och några ansvariga till, för brott mot mänskligheten. Internationella brottsmålsdomstolen i Haag bör göra en rättslig prövning av deras förehavanden. Dessutom har han rätt även i sitt andra krav; att inte bara stänga det fysiska Guantánamo (vilket ju Obama säger sig ska göra), utan dessutom ska "det globala Guantánamosystemet" avvecklas.

Så... vill ni ha intressant läsning i mellandagarna har ni just fått tipset av mig! Och vill ni kanske veta mer om vad som händer just nu på Guantánamo så får ni en bra länk till Amnesty här.

Nu ska jag pyssla vidare. Stay tuned, me lovely ones.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alla goda människor måste läsa Isabella Lövins Tyst hav.

dyermaker sa...

Apselut, RA! Tack för tipset! ;)

Caligula sa...

"Dick Cheney the son of Satan he is The Chosen One"
(Ministry - The Dick Song)