torsdag, december 18, 2008

... i vilken vår hjältinna haft en sån DÄR dag















(Lite mys i mitt arbetsrumsfönster i morse)


Naturligtvis skulle terminens sista arbetsdag (imorgon är det ju mest bara muntrationer för både elever och lärare) bli en sån där dag. En dag som jag trodde aldrig skulle ta slut och som varit full av "det andra jobbet på jobbet" (om det nu fortfarande finns de som tror att en lärares jobb bara är att förbereda, genomföra och efterarbeta lektioner...). Fjortistjafs och skitsnack och jag blir rätt matt på dessa ständiga, likartade konflikter med samma aktriser men i skiftande roller. Och så ett samtal från en mamma som var så orolig för att hennes son inte får G i engelska... "han som jobbar så..." och jag: "jaaa, det gör han verkligen och han har gjort helt otroliga framsteg, men de räcker inte riktigt ända fram nu till julbetyget..."... långt, lugnande samtal (och en smula förklaringar av de kriterier som Skolverket satt upp och mot vilka jag måste bedöma varje enskild elev)... Sedan fick jag, i ett möte hos en av mina rektorer, avge någon form av vittnesmål om bråket igår - och jag såg/hörde bara lite av vad som faktiskt hände men nu kommer säkert "kombattanterna" att tro att jag bara är "kollegial"... Och sedan ett samtal med killen vars mamma ringde och även om det var tungt så förstod han och ger inte upp (Ära vare Buddha, typ)... och som grädde på moset ringde en av fjortisarna mamma och var så orolig och plötsligt hade jag stannat över mer än en halvtimme...

Vilken tur att jag också haft roliga och fina lektioner! Inte minst sagoläsningen i 7B, då filmen inte kommit idag heller, så jag högläste istället. Högläsning är snudd på magiskt. Ett klassrum fullt av bängliga ben och tusen tankar blir lugnt och avspänt och vi hann med att läsa om hur Freja fick Brisingasmycket genom att ligga med fyra dvärgar (fast inte samtidigt - de fick en natt var...;-)), vad som hände när Tor blev av med sin hammare och hur det gick till när Loke lurade Höder att döda Balder och hur det blev sedan...

Jag har också hunnit med ett par sköna samtal med kollegor jag tycker extra mycket om (och kommer att toksakna om jag nu får det nya jobbet) - och varm chåkla.

Dessutom har jag varit på vernissage med mingel och cider! Vår bildlärare påbörjat något som jag hoppas blir en återkommande tradition:
Bjurbäcksskolans Julsalong!
















Elever - främst åttor - har under hösten arbetat med kända konstnärers verk (utifrån ett fritt val) och tolkat dem med hjälp av olika tekniker. Vi bjöds på Mondrian, Van Gogh, Picasso, Warhol, Miró, Kandinsky, Matisse m fl storheter.





















(Picasso av Anonym)
En del har varit ytterst noggranna ner i minsta detalj - andra har gjort friare tolkningar.
















(Titta! Les Amants - min älsklingsmålning av Magritte! - anonym kille, år 8)
Hur eller hur (ah... detta genuint småländska uttryck!) är det ett gäng duktiga ungdomar - om än blygsamma; de flesta hade inte vågat signera sina tavlor. Inte den här killen (år 8) heller...





















...men låt mig säga att han verkligen har konstnärligt påbrå - hans morföräldrar är ett av glas-Sveriges absolut mest kända designer- och konstnärspar. ;-)

Jag hoppas hon drar igång en vårsalong också!

Vuxenpoäng har jag också skaffat mig. En av de otaliga teleförsäljare som terroriserar mig fick napp idag. Hon blev så överraskad att hon började snubbla på orden. Men jag tackade iaf ja till att eventuellt låta företaget hon representerade hjälpa mig med mina fondval. Jag börjar bli lite soft, tror jag. Å andra sidan har jag ju Indien som Plan B, men det sa jag inte till henne.

2 kommentarer:

pärlbesatt sa...

Kan inte låta bli att undra om den där icke-G-killen kunde få sina mål reviderade.. Jag är visst ganska märkt av kursen på ADHD-center igår, där vi talade om just sånt som anpassade mål. :)

Han ba hon bar är DRYGT, stackars dig att hamna i en sån soppa!

Fina tavlor ungarna gjort!!

dyermaker sa...

Nej, det kan han inte. Han uppfyller inte kriterierna för det.

Men det känns lugnt nu. Han såg glad ut idag och om 10 minuter går jag hem och tänker inte ägna den här skolan ens en sekunds tanke... ;-)