onsdag, juni 10, 2009

... i vilken vår hjältinna ger er ett hett bonnläppstips

Jag har tidigare bonnläppsguidat er, mina kära läsare, till Tensta som har vad som eventuellt kan vara ett av landets absolut glesast besökta systembolag. Även idag var det så såg jag, när jag traskade förbi. Men det var inte det jag skulle berätta om, även om det faktiskt finns en koppling...

Idag var det utspring på Tensta gymnasium och faktum är att maken till arty party får man leta efter! Alla vackra studentflickor var vitklädda, många i vita slöjor under den vita mössan (vilket var riktigt fint), och med skyhöga klackskor i knalliga färger. De stiliga studentpojkarna hade förvånansvärt välskräddade kostymer och var så fina, så fina. Över axlarna bar många sina ursprungsländers flaggor och det var hur många som helst... turkiska, libanesiska, svenska, grekiska, somaliska, eritreanska, syriska, irakiska, gabonska, gambianska, senegalesiska, iranska, thailändska, albanska, bosniska, ryska samt ett antal jag faktiskt inte kan. Utspringet sker nerför en lång, smal trappa och nedanför denna trängs familjer, släktingar, vänner och nyfikna i en kaotisk röra av hockeytutor, blommor, stora trummor, små trummor, visselpipor, kamphundar, blåsflärpar, studentplakat, nallebjörnar, barnvagnar, ännu mer vackra kläder, fantastiska frisyrer, blingiga smycken och så förstås paraplyer. I väntan på utspringet dånar trummorna och skumma blåsinstrument (som låter som skalmejor, ungefär) från olika håll, folk sjunger, dansar och kramas och är stolta och glada över sina duktiga ungar! När studenterna börjar komma nerför trappan ökar ljudet i ett bedövande crescendo och som grädde på moset bränner det av en massa raketer och smällare. Rena karnevalsstämningen, alltså! Och... här kommer systemkopplingen... så gott som alla - även väldigt många av studenterna! -är mer eller mindre nyktra. Sug på den, va´!

Så... är ni i Stockholm den här tiden på året - och inte bangar för att känna er som ett minoritetsfolk - kan jag rekommendera ett besök på ett utspring i de yttre förorterna! En mycket cool upplevelse! Och... inte så lite medryckande... det var så jag fick tårar i ögonen, faktiskt!

















Sedan kan ni, innan ni tar t-banan tillbaka till stan, passa på att köpa hem några flarror vin på det fortfarande ödsliga systembolaget!

Inga kommentarer: