måndag, juni 29, 2009

... i vilken vår hjältinna funderar över nationalitet

På väg till jobbet läser jag om (inspirerad av en kille på SRF-boarden) ett par av Maciej Zarembas artiklar i serien "I väntan på Sverige" (jag skrev ut dem innan jag gick från jobbet i fredags). Han skriver klart, tankeväckande och med en skön skärpa och ställer bland annat frågan, i dialog med filosofen Kolakowski: Vad är en nation? "En förening av fria individer kan det inte vara, eftersom de flesta föds in i en given gemenskap med ett språk, en kultur och en historia av bragder, tristess och förbrytelser om vartannat. Snarare är nationen en slags moralisk entitet, en ödesgemenskap. Man ärver förfädernas skåp och tavlor - men också deras skulder. Kan man säga: Jag tar bohaget - men inte skulderna? Nej, i arvsfrågor gäller allt eller intet." Och så resonerar han kring det historiska ansvaret... ska man som nybliven eller medfödd medborgare vara med och bära detta, eller ej? Vilka implikationer får svaren på denna fråga? Och när är man integrerad? Jag skulle kunna skriva en lång utläggning om artiklarna - men den nyfikne får några länkar här. Har du en stund över så läs dem!

Svensk var god dröj
Mät din snorre
Vilse i mångfalden
Vem äger flaggan
Landet i nöd och lust
Upptäck Sverige

Resten av resan lät jag Dream Theater ta över helt. Jag har lyssnat igenom den nya Black Clouds and Silver Linings en gång, och jag tokgillar plattan. Men för att greppa hur stor och bra den är lär det krävas ett antal lyssningar. I lurar.

Nu ska jag dricka kaffe med Marianne! Stay tuned, me hearties!

5 kommentarer:

Caligula sa...

Här slaktar min älsklingsamazon Åsa Linderborg Zaremba! =)

http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article1884636.ab

dyermaker sa...

Haha! Härligt! Ska läsas! Imorgon, på jobbet... ;)

dyermaker sa...

Nu har jag läst! Kanonbra! Det är ju inte som att jag håller med honom i allt, och i synnerhet inte i de där artiklarna om lärarhögskolan. Verkligen inte.
Men artikelserien om Sverige väcker en del funderingar, faktiskt. och vi har haft skitroliga duskussioner om dem här på jobbet, sista dagarna! :)

Caligula sa...

Frågor kring vad en nation är är alltid roliga och intressanta! =)

dyermaker sa...

Ja, verkligen. Har en kille på jobbet som är född i Sverige, har pluggat här, har "svenska" kompisar, gjort sin värnplikt här och osv osv - ändå säger han sig vara enbart serb, i själ och hjärta. Sådant ger upphov till kul samtal.