lördag, mars 14, 2009

... i vilken vår hjältinna inte vill vara tolerant

När jag vaknar och startar laptopen, medan morgonkaffet blir klart, ligger ett mail och väntar: "...Nu kör jag If you tolerate this then your children will be next, varför i hela helvetet har jag inte lirat den plattan på evigheters evigheter? Jo, för att den legat nedpackad, men ändå. Du MÅSTE börja dagen med den låten, jag vet att du har plattan. Gomorron!"
Så det gör jag. För den har jag. Bland andra.

Och nu förstår ni att Preachers är anledningen till att även yours truly varit på Hultsfredsfestivalen (2001). Fantastisk låt på en fantastisk platta med ett fantastiskt band! Lyssna på texten. Man kan... ska... får inte tolerera allt. Att "välja sina strider" behöver inte alltid innebära att man viker undan; det finns också strider att uppsöka och engagera sig i!

Medan plattan snurrar vidare börjar jag tänka på hur den festivalen kom att bli en del av Den Stora Vändpunkten i mitt liv. Det ser så banalt ut, nu när jag skriver ner det, men på något vis kom jag till insikt om att det fanns ett annat liv - även för mig. Att jag faktiskt kunde göra massor av saker själv och att det dessutom fanns människor där ute... människor som kunde se mig för den jag är och respektera och uppskatta det. Att det faktiskt fanns ett helt liv därute och att jag - om jag ville vara sann mot mig själv, som jag ju alltid predikat för mina barn att vara, faktiskt kunde gå ut och ta för mig av det istället för att låta min dåvarande livssituation fortsätta snärja och dra ner mig. Jag inte bara kunde... jag var tvungen! Och så gjorde jag det. Bara sådär, liksom.

Nästa år, vid tiden för Hultsfredsfestivalen, hade jag skilt mig, köpt en lägenhet inne i stan, gått ner nästan 20 kilo och skrivit sista tentan på det första året på lärarutbildningen. Men jag åkte inte till Hultsfred för det hade jag inte råd med. Men jag hade en galet rolig och skön sommar med mina barn och med några nyfunna vänämnen! Och på den vägen är det, som man brukar säga.

Äventyret fortsätter, me lovely ones!

4 kommentarer:

Caligula sa...

Jag såg dem på Hultan 1999 när de turnerade med den skivan, skitbra. Precis inför den konserten blev jag tvungen att sluta festa eftersom jag skulle köra till syrrans bröllop dan efter. Abstinent att bara tvärsluta mitt på dan efter flera dars kroniskt krökande, men jag gick ifrån "kravallet" längst fram, la mig i gräset en bit bort och bara avnjöt konserten. De har en annan låt på den plattan som är så sanslöst bra, minns inte vad den heter. Får leta fram skivan ikväll. En väldigt svart skiva, både till musik och texter.

Caligula sa...

Om jag inte minns fel handlar "If you tolerate this" om spanska inbördeskriget. Men den är definitiv applicerbar på hur mycket som helst idag.

Karin B sa...

Jag började lyssna "aktivt" på MSP för något år sedan, före det hade jag bara halv-koll på "hitsen". Ruskigt bra band som jag hoppas få se live en dag...
Det kommer säkert bli lättare att genomföra efter flytten jag så glatt kvittrar om på boarden, då den går till England.
Nu ska här spisas Manics!

/Karin B.

dyermaker sa...

Whaaat!? Va KUL!
De spelar på T in the Park (Skottland), i vår/sommar! Jag hoppas de drar sig hitåt!