tisdag, april 07, 2009

... i vilken vår hjältinna varit ute med en tomte

Stockholm är verkligen en fantastisk stad! Inte för att jag egentligen gjort något särskilt men solen, värmen och det blå vattnet i kombination med saker att kolla in gjorde min långpromenad till en skön upplevelse.






















(Bosses rocktomte. Katarinahissen bildar bakgrund.)
Jag klev av vid Slussen och stod en stund i solen och pratade med Peter i telefon (det är vår i Malmö också) och kände doften av nystekt strömming från den lilla vagnen på torget, innan jag gick in på Stockholms stadsmuseum för att kolla in om deras utställning om I huvudrollen: Stockholm skulle kunna vara något för våra elever. Och det tror jag att det är. Man får se filmklipp sammansatta utifrån teman som till exempel Farlig ungdom, Brottsplats Stockholm och Kärlekens Stockholm och det finns gott om rekvisita - alltifrån Ingrid Bergmans klänning till Kenny Begins-prylar. Och tröttnar de på det så finns det annat att se också...

Det fina vädret lockade till en tur ut med Djurgårdsfärjan där jag hoppade av och vandrade inåt stan längs Djurgårdsvägen...













(Tomten suktar månne efter en ståplats i Nybroviken?)
... och Strandvägen in till Nybroviken där jag vek av mot Kungsträdgården...





















(Stoppa almarna. Stoppa dom!)
... Gick genom Kungsan och vidare över Strömmen...













(Det är kanske så att det bara är döda fiskar som flyter med strömmen - men en och annan död mås flyter i alla fall i Strömmen...)
... till Gamla Stan och på Stora Nygatan slank jag in på Café Edenborg för en god macka och en kopp kaffe, samt lån av toalett. Sålunda uppiggad bestämde jag mig för att skippa tunnelbanan och istället gå tillbaka till Slussen.






















(Fin street art i Peter Myndes backe. Jag undrar vem Peter Mynde var?)


Och sedan gick jag hela Götgatan...





















(Kysstäck fröken i Götgatsbacken)

...och upp över Skanstullsbron fram till Gullmarsplan igen. Allt i ganska rask takt och strålande solsken. Efter den rundan - som tog ett par timmar inklusive fika- och andra stopp - var det skönt att sjunka ner på bussätet en stund innan jag kom hem, gick inom affären och handlade lite och sedan traskade hem och fixade en snabb middag.

Nu ska ni inte tro att jag bara latade mig, när det var arbetstid och allting - ånej, jag plåtade och fixade med kartor och kollade på lite grejer (som t ex att hyra cykel vid Djurgårdsbron). Bilderna har jag nu gjort en enkel ppt-presentation av - med Olle Ljungströms Stockholm Stockholm som bakgrundsmusik - bara för att tipsa eleverna om ett sätt att redovisa Tema: Stockholm så småningom.

Nu ska jag hålla kväll. Sweet dreams, me lovely ones!

Inga kommentarer: