fredag, oktober 05, 2007

... i vilken vår hjältinna har Fin Fredag

Alla mina fredagar är Fina Fredagar. Men en del är finare än andra. Detta är en sådan. Jag vaknade strax före sju och kände mig inte ett dugg stressad, fast jag råkat stänga av väckningsfunktionen på telefonen, istället för att snooza som tänkt var. En kvart för länge sov jag, men det kändes lugnt ändå. I lugn och ro gjorde jag mig i ordning. Fin Fredag brukar kräva kjol och idag fick det bli den nya svarta i manchester. Lite kort kanske, men inte så det känns genant. Till det svarta strumpor och en väldigt snygg lila tröja med långa smala ärmar och båtringning. Jag har kommit på att jag klär väldigt bra i lila, så jag ska nog skaffa mig något mer i den färgen. Svarta stövlarna som jag köpte i Falkenberg till det och så nya duffeln som jag köpte i Växjö förra veckan. Jag kom på att vinröd halsduk till detta inte vore särskilt snyggt och gjorde en mental notering om att skaffa mig en annan.

Första lektionen var en 1-till-1-lektion med en kille som är väldigt svag i engelska. Vi övade a och an och det gick riktigt bra. Jag tokberömde honom och han sken som en sol. Sedan var det mina killar i nian och de är så roliga och har verkligen börjat anstränga sig att prata engelska. Tänk vad lite betygsflås i nacken kan göra... ;-)

Därefter återstod bara att inta lite fredagsfika med kollegorna innan det var dags att gå hem. Fredagsfikat är en återuppstånden tradition där vi turas om att fixa lite gott till kaffet. Vi är så många att det troligen bara blir en, eller möjligen två, tillfällen per läsår som man måste rådda med dylikt. Jag och min co-mentor Bosse har paxat fredagen i vecka 2/08. Fram till dess var redan alla fredagar bokade.

Efter jobbet ilade jag hem, bytte om till träningskläder och drog till gymmet för en skön genomkörare. Hem igen, äta lite gröt och ta en välbehövlig dusch och slöa lite vid datorn innan det var dags för After Work; en väldigt anspråkslös, men trivsam, historia på Nöjeshuset här i byn. Där finns möjlighet att äta och dricka gott (fast jag drack bara en Cola Light eftersom jag eventuellt skulle vara chaufför till Karlshamn ikväll) och så kör vi några bowlingserier. Idag kunde jag inte stanna så länge för jag hade en avtalad fikatid på Konditori Fenix dit jag promenixade för en kaffe och en skinkmacka. De har egentligen inte sådana jag vill ha, men jag ber så snällt och då gör de mig en grov fralla med minimalt med smör på och en skiva rökt skinka.

När fikan var slut och middagen inhandlad var det skönt att komma hem och inleda lite seriöst slackande. Jag pysslade lite i Facebook och började skriva några rader ( jo - faktiskt!!!) på mitt eventuella "projekt" innan jag kavlade upp ärmarna och bakade vit pizza:

1/4 pkt jäst
1 dl ljummet vatten
0.5 msk olivolja
2.25 dl vetemjöl
salt

som geggas ihop och får jäsa en stund medan man förbereder fyllningen:

2 dl viktväktarnas fraîche (det går utmärkt med fet-fraîche också, om man struntar i kalorierna)
50 g riven ost 10% (går givetvis bra med fetost också)
lite krossad piripiri (eller red hot chili-frön)
salt
grovmalen svartpeppar
typ 75 g rökt strimlad skinka (eller en härlig salami för dig som kan unna dig sådant)
som rörs ihop till en... röra.

När degen är jäst, utkavlad tunt och lagd på plåt, breder man ut röran över den och toppar sedan med valfria mängder av skivade champinjoner och tomater samt oregano.
Pizzan gräddas ca 10 minuter i 250 grader.

Denna anrättning har jag avnjutit med ett par glas gott KWV Roodeberg av den sort som återfinns på bag-in-box. Sämre kvällsmat/middag har jag definitivt ätit.

Idag fick jag en förfrågan från Jenny igen. Den här gången rörde det något som helt klart hör mer till min tänkbara kompetenssfär än teknisk tvättmaskinssupport. Hon mailade mig via Facebooken och undrade:
"hej mamma!
du som e intresserad av historia... jag har nyss fått höra om en viss Pol Pot...jätte hemsk historia från kambodja på 70 talet...vet du vem det e?
jag undrar om du som e så duktig på att skriva å sammansätta, skulle vilja skriva en typ uppsatts om det till mej?vill jättegärna lära mej mer om det!
å va konstigt att man inte fick lära sej om det i skolan!?
gör bara det om du vill å har tid!(å posta det hem till mej)=)
saknar dej jätte mycke å det ska bli jättekul när du kommer!
pussuss"

Ehmm... Vad göra? Jag har ju ganska nyss gått och funderat på vad jag ska ta upp i vårens kurs i historia (industriella revolutionen t o m nu, är det den ska innehålla) och känt mig frustrerad över det faktum att oavsett hur jag gör så kommer vi bara att kunna skumma ytan på en del och missa massor. Men... det här ska jag ta tag i; både för Jennys räkning och min egen i ett eventuellt längre perspektiv. Till att börja med berättade jag för henne i ett svarsmail om vem Pol Pot och de röda khemerna var och hur de systematiskt utrotade t o m folk som bar glasögon, eftersom glasögonbärande kunde betyda att man var intellektuell... och så tipsade jag henne om att - som en "mjuk"-start leta upp "Killing Fields" och titta på.

(Medan jag skriver det här lyssnar jag med ett halvt öra på Idol och förvånas över att så gott som samtliga deltagare förefaller sjunga ungefär en halv tonart högre än vad deras röster pallar...)

Men åter till historiefunderandet. Det är ju inte bara Pol Potregimen... hur ska man hinna med kalla kriget, 68-rörelsen, Pragvåren, Vietnamkriget, glasnost och murens fall, Operation Desertstorm, kriget på Balkan, Himmelska fridens torg, Kinas behandling av Tibet osv osv... och dessutom inte missa världskrigen... förintelsen... mellanöstern... och fan... och hans mormor... på en termin? Det är antagligen lika omöjligt som att hinna med fem världsreligioner, Kinas och Japans religioner, naturreligioner, schamanism, New Age, wicca, satanism, djävulsdyrkan, etik & moral, låta eleverna pröva sina vingar vad gäller resonemang kring de livsviktiga frågorna och samtidigt ge dem en möjlighet att se hur allt detta påverkar oss alla och samhället - både nu och historiskt - och samtidigt hur detta tar sig uttryck i konst, musik, litteratur, drama etc, på en termin (med 160 minuters lektioner/vecka). GAH!

Karlshamn frös inne. Tanken var att kolla in AC/DC Jam på Compagniet, men vid närmare eftertanke kändes det en smula ovärt att köra såpass långt en småsömnig fredagskväll efter en ganska tuff arbetsvecka. Visst hade det varit kul med lite livemusik och kanske mingla med lite boardfolk men såhär när jag sitter i soffan med fötterna på bordet, ett glas vin inom räckhåll, god mat i magen och lite tända ljus och dessutom ljuvlig whisky inom hämtehåll (skafferiet) om andan skulle falla på, så känns det ändå som ett bra val att stanna hemma.

(Varför är tjejerna i Idol generellt mycket snyggare än killarna?)

***

Och så Unni Drougge, då. Jag har inte läst långt än, men den ger mig the creeps. Jag får en obehaglig känsla i magtrakten när jag läser den och - vilket verkligen inte hör till vanligheterna - jag har svårt att läsa mer än en liten bit i taget. Så hårt tar den mig. Fan, också.

3 kommentarer:

pärlbesatt sa...

vill du läsa nåt annat som knappt går att läsa men som är bra i sin dubblerade version av verkligheten så läs Svek av Alvtegen. det var knappt jag tog mig igenom den...

dyermaker sa...

Om jag orkar, så...

sara sa...

Det är kanske smartare att svara här, än i min egen blogg. Svaret är ja, och tack för att du frågade.