torsdag, februari 08, 2007

... i vilken vår hjältinna har skrivklåda, bara















Har egentligen inget nytt att förmedla. Är bara sugen på att knacka tangenter en liten stund.

Det var rätt tufft på jobbet idag. Torsdagarna brukar annars vara rätt softa dagar, även om jag har några rejäla långpass. Men idag var det nationellt prov (vaktade 9D i tre timmar, men hann iofs rätta alla A-delarna under tiden - och det är en bra sak eftersom vi får kompa ut en undervisningsdag för all rättningstid... ;-), och sedan hann jag ta en mugg kaffe innan det var dags för ett elevvårdsmöte och sedan lektion och så ett planeringsmöte med en kollega som har nästan 30 år i jobbet och ändå är något av det mest osjälvständiga jag vet. (Vi har en timmes förstärkningstid på måndagarna för en stor grupp 7:or som vi då ska ha gemensam lektion med. Det "gemensamma" innebär - förutom själva lektionstillfället - att jag lägger upp hela planeringen och sedan skriver hon ner allt in i minsta detalj och sedan vill hon gå igenom det hon skrivit minst två gånger innan hon känner sig någorlunda trygg... GAAAHHH...)

Därefter var det en timme med 9D igen. De läser "Ett öga rött" och svettas rätt ordentligt eftersom de flesta av dem har fetignorerat det faktum att de fått utförliga instruktioner om vad som ska göras, när det ska göras etc:

"Under v 3 – 7 kommer vi att läsa Jonas Hassen Khemiri’s bok om tankesultanen och revolutionsblatten Halim, killen som har genomskådat allt.

Vi kommer att lyssna till några av de första kapitlen gemensamt, därefter är det läsning på egen hand som gäller.

Din uppgift – förutom att planera din egen läsning så du hinner läsa klart boken inom angiven tid – är att välja 3 av nedanstående uppgifter, om du siktar på ett G. För dig som vill försöka dig på ett högre betyg gäller att du löser 4 uppgifter för VG-nivå och 5 uppgifter för MVG-nivå.

Välj ut dina uppgifter och börja arbeta med dem parallellt med att boken läses, annars gör du det extra jobbigt för dig. För dig som väljer t ex uppg 5 är detta extra viktigt.

Jag vill INTE att du lämnar in arbetet innan allt är klart, och då vill jag ha det du gjort samlat i ett snyggt kompendium. Deadline är torsdagen den 15/2. Missar du deadline kan du max få G på ditt arbete, oavsett vilken ambitionsnivå du lagt dig på."

Och nu sitter de där med sina obefintliga skägg i brevlådan och ylar. Jag bara ler maliciöst och påpekar att de har haft boken i 3½ veckor redan och att vi gick igenom förutsättningarna tillsammans innan de ens fick ut boken. Hehe.

Men... Snäll som jag är så lovar jag dem att slänga in boken i CD-versionen på min dator och låta de som vill tanka över den till sina mp3:or. De måste fortfarande igenom boken, men inte bryr jag mig om hur de gör det; en högläst bok är fortfarande en litterär upplevelse. Det är möjligt att det är en ful-grej att göra (rent upphovsrättsmässigt och så) men skolan har köpt in en klassuppsättning av boken och då gör jag knappast någon ekonomiskt utblottad genom att ta min privata - ärligt betalda - CD-bok och bjussa dem på. I all synnerhet gör jag detta med gott samvete, när jag tänker på hur mycket som kopieras i våra skolor idag; TONVIS med papper dagligen, där lärare sedan står och tipp-exar över "KOPIERING FÖRBJUDEN". Vad ska man göra annars, när budgeten inte alltid räcker till ens en full klassuppsättning av diverse arbetsmaterial?

Och den bästa överraskningen sparar jag till nästa vecka. Deadline-torsdagen måste jag ställa in lektionen pga en stor konferens för samtliga lärare i hela kommunen (framförhållning är inte skolledningens starka sida, direkt - vi fick veta det igår...) och därför kommer deadline att flyttas till första lektionen efter sportlovet.

Dagen avrundades med en mugg svart kaffe och en därpå följande klasskonferens där vi diskuterade några åk-7-klasser i allmänhet och elever med bekymmer av olika slag, i synnerhet. Sedan fick jag äntligen krypa in i dunjackan och pulsa-halka-slinta-snubbla-pulsa-mera hemåt i mörkret. Kärleken vet att jag inte gillar att komma hem till en kolmörk lägenhet så han brukar alltid tända lite lampor innan han går iväg på något. Ikväll är han och repar. De har några spelningar bokade framöver plus att de har anmält sig till tributebandtävlingen som har final på SRF. Han drog nog till repet strax innan jag kom hem för de vara inte bara lite upptänt i lägenheten; nybryggt kaffe fanns i bryggaren också. Omtanke.


















Och i köksskåpet ligger både biljetter till nämnda SRF, GMF och dessutom In Flames (Karlskrona, 22 mars)! Det blir en musikvår i år också!

Apropå musik så ringde Lillmysen nyss bara för att säga att ikväll ska han på Sticky (Gbg) där hans [jobbar]kompis C har spelning med sitt Oholics (som finns addade på min MySpace, för den nyfnikne). Han har, givetvis, köföreträde och fribiljett, berättade han lite kaxigt. Liten blir stor! :-)

Nu är värsta skrivkliet över. Ska lägga mig en stund i soffan, tror jag, och slöglo lite på teven. Eller lyssna på lite skön musik.

Dricker jag mer kaffe kommer jag inte att somna ikväll, så det får vara. Tänka på Kärleken ska jag dock göra. Det gör jag ju nästan för jämnan...

Inga kommentarer: