måndag, november 30, 2009

... i vilket vår hjältinna gått på café












Och inte vilket café som helst utan stickcafé, förstås! Jag är halvvägs med en prototypmössa à la Sverre. Den blir svart med knallig kontrastfärg i gult eller rött. Men till Malins killar blir det varsin knallig mössa, istället, och med något mönster eller ball text i svart. Tror jag. Men jag vet inte helt säkert förrän de är klara...










Sverre och Kaj är för övrigt föredömen för tuffa killar, med sina virkningar! Kanske om jag skulle ge Linus en virknål och ett par nystan i julklapp? :) Fast... med hans nya intresse så vill han väl ha någon ultimat hårdrocksitarristplatta, eller kanske en elgitarr.

Det blev inget lussebullsmys härhemma ikväll. Det var helt okej att synda som sören igår, men nu är det den smala och raka LCHF-vägen som gäller igen. Det här är å andra sidan rätt mysigt, det också:

... i vilken vår hjältinna stretar på

Ovanligt lugn dag på jobbet idag. Många elever saknas. Sjuka eller frånvarande av andra, ej redovisade, skäl. Dock inte färre än att jag har kunnat ha lektioner som jag tänkt. Nu på eftermiddagen är alla mina (som var här på förmiddagen) iväg på paintball, i Farsta. Jag har hunnit ha ett par viktiga samtal med kollegor och jag har hunnit leta upp en del matnyttigt att lägga ut på bloggarna, så att vi har att göra imorgon. Vi jobbar givetvis inte enbart med bloggarna, men det är vitkigt att där alltid finns något nytt att bita i så att intresset för dem hålls uppe, och rentav ökar.

Men jag är trött och lite olustig i kroppen. Väldigt kallt också, idag. Inomhus, alltså. Just nu sitter jag med tisha, svarta bomullskoftan, halsduk, ullkofta och pulsvärmare... Axlarna och nacken värker och det känns som att det beror på kylan. Ska laga mig en mugg te innan jag börjar plocka ihop, stänga ner och bege mig in mot stan. Jag ska stanna till vid Odenplan för lite garnshopping. Den ursprungliga planen var att göra det i lördags, eller söndags, i Farsta centrum men orka mitt i julrush och skyltsöndag... Så det får bli idag. Sedan åker jag vidare till söder och stickcaféet på Café Baresso, vid södra station. Det blir najsigt!

Och sedan vill jag hem till det här:


... i vilken vår hjältinna fortsätter


Det är fler än jag som tänker att minaretförbudet bara är en början. I DN:s huvudledare idag tas problematiken upp. Precis som så många av kritikerna till förslaget påpekat kommer det med största sannolikhet att bli "inflation i intolerans". För hur reagerar människor som blivit kränkta, som fått sin lagstadgade religionsfrihet kringskuren och det de håller högt trampat på? Sväljer de och ser glada ut? Knappast. Snarare sluter de sig samman och vänder samhället, som svikit dem, ryggen. Synnerligen kontraproduktivt, Schweiz!

Sista ordet i detta är knappast sagt. Nu väntar min buss. Läs artikeln!

... i vilken vår hjältinna samlar sig

Jag lyckades verkligen förtränga söndagsångesten igår, med hjälp av bullbak, pyssel, många tända ljus, långa telefonsamtal, fördjupad tidningsläsning, idogt bloggande och uppdatering av mig själv på veckan som gick. Somnade gott efter att ha legat och läst en stund.

Men nu är den ändå obevekligen här - måndagen. Att den är kolsvart och regnig spelar mig faktiskt ingen större roll. Jag ska besegra den. Tidigt morgonmöte på jobbet är aviserat. Jag vet redan att det som ska informeras om är ännu en rockad. Grupper som ska ändras, scheman som ska brytas upp och läggas om, nya rutiner fast de gamla inte utvärderats och jada jada jada. Jag är en förändringsbenägen person, men jag ställer mig mycket frågande till förändring som självändamål. Särskilt i en verksamhet där struktur, ordning och kontinuitet - och KASAM! - bör prioriteras högt. Nå. Jag får säga det på mötet.

Det finns det som är värre; I Schweiz röstades förslaget om minaretförbud igenom. Ett mycket sorgligt utfall för ett mycket märkligt och korkat förslag. Vad ska de förbjuda härnäst? Jag tror att minareterna bara är början på något. Dessutom lär kallbranden sprida sig ut i det övriga Europa...

Nu ska jag i alla fall samla ihop mig, se lite morgonnyheter på teve och dricka mitt kaffe innan det är dags att dra på mina converse, fälla upp paraplyet och dra till jobbet!

Ha en så skön dag ni bara kan, me lovely ones!

söndag, november 29, 2009

... i vilken vår hjältinna tänker om att cykla i regn

Igår pratade jag och Ingalill om det där med att vilja och inte kunna. För det är faktiskt inte så enkelt alla gånger att man kan bara man vill. Det ser jag i mitt dagliga arbete, till exempel. Alla vill uppföra sig väl. Alla vill göra bra ifrån sig. Alla vill lära sig nya saker. Alla. Men ibland kan man inte ändå. Och ibland kan man - och när det sedan inte funkar dagen efter blir frustrationen så mycket större.

Jag kom att tänka på det där samtalet när jag läste dagens essä i DN Kultur. Snart är det klimatmöte i Köpenhamn. Sverker Sörlin diskuterar några aktuella böcker på temat klimat och hur all den kunskap som nu finns ska kunna tillämpas i handling. För nu vet "vi" ju faktiskt väldigt mycket både om hur klimathotet ser ut och vad det kommer att leda till om vi inte börjar handla betydligt mer radikalt. Dessutom vet vi vad som måste göras. Jag tror inte det är många som inte vill göra något. Och... ändå görs så lite.

Den av böckerna jag själv blir väldigt sugen på att läsa är Folke Tersmans "Tillsammans: En filosofisk debattbok om hur vi kan rädda vårt klimat" (så jag tog min MedMerabonuscheck och beställde boken!). Där resonerar han kring hur det kan komma sig att vi vet så väl vad vi kan - och måste - göra och ändå gör vi det inte, och redovisar en hel del forskning kring detta. Varför tar så många fortfarande bilen till det hyfsat närbelägna jobbet, när de likaväl kunde cykla? Varför äter vi så mycket kött (ja... vi... jag äter alldeles för mycket animalisk föda som LCHF:are, trots att det vore klart klimatsmartare att inte)? Varför minskar inte enskilda fiskare sina fångster? Enligt Sörling (som jag får lita till tills jag läst själv) är det ändå så att "människor är i regel goda medborgare om de bara vet spelreglerna". Man vill vara säker på att de uppoffringar man gör verkligen är till nytta. Det i sin tur innebär att man vill att många andra ska göra gemensam sak med en, göra samma uppoffringar, så att man vet att sannolikheten för ett märkbart resultat ökar. Helt enkelt: "Varför ska jag cykla i regnet när alla andra ändå kör bil?".

En del av problematiken är också att vi lever under två normsystem som är, i det närmaste, inkompatibla. Ett system som säger att det är rätt att vara "klimatneutral". Ett annat system som säger att det är rätt att arbeta flitigt, tjäna pengar och kunna konsumera - trots att den ökade produktionen som blir följden av detta också innebär ökad miljö- och klimatpåverkan.

Fortsättningsvis framhålls att ett verkligt vettigt - och exekverbart - klimatavtal skulle behöva innebära att världens regeringar enades om att den miljö- och klimatvänliga normen skulle överordnas det vanliga ekonomiska systemet vi alla lever i.

Jag reflekterar över det jag läser och tänker att det inte alltid är så enkelt att motivera sig själv att gräva där man står. Att dra sitt lilla strå till den gigantiska, myllrande stacken. Det är svårt att få en överblick och hart när omöjligt att greppa vilken effekt dessa små insatser kan ha... tills vi plötsligt är många som gör gemensam sak, och spelreglerna konstitueras av de som har makten att göra detta.

Essän avslutas så småningom med orden: "Kunskap behövs för att etablera frågan, visa på samband. Det tog ett halvsekel, men den kunskapen har vi nu. Vad som fattas är regeringar och ledare som förmår tillämpa den."

Och ikväll kan man, om man vill veta mer om varför så lite händer när vi vet så mycket, kolla på SVT2, kl 20.00 - Klimatstriden.

... i vilken vår hjältinna uppdaterar sig

Söndagar är nästan-heliga mysdagar. Men de är också dagarna då jag försöker komma ikapp vad jag kan ha missat i veckan som gick. Jag hinner sällan se Existens, till exempel, eftersom jag oftast har lagt mig vid den tiden. Ära vare Buddha, typ, för SVT Play!

Idag går Schweiz till omröstning om minareters vara eller icke vara. I Schweiz, dårå. Vilket är illa nog. De som är för förbudet anser minareten vara ett tecken på att Schweiz håller på att islamiseras. Det de vänder sig emot är alltså inte böneutropet, adhan, utan själva den högresta delen av moskébyggnaden. En del tycker till och med att minaretens utformning är en stiliserad bajonett. Och ”vapen har inte med religion att skaffa”. Hmm… How about kristna kyrktorn, då (vilket också lyfts i en intervju)?

Jag ser alltså Existens, på SVTPlay (länken ligger ute till 17 jan), och en man i det schweiziska parlamentet stöder omröstningsinitativet bland annat med att Schweiz är ett kristet land och att konstitutionen inleds med orden ”i Guds, den allsmäktiges namn”. Så märkligt; det gör ju Koranens suror också? Nå... programmet i sin helhet ger en rätt bra bild av läget och i morgon vet vi hur omröstningen utföll. Men i skrivande stund (kl 14:14) ser det ut så här, enligt DN.

Nu ska jag fortsätta uppdatera mig. Stay tuned...

... i vilken vår hjältinna tycker att grönt är skönt

Bakverk med saffran i har en tendens att bli torra. Så inte mina. Hemligheten är att baka dem med kesella (10%-ig) och vit baksirap (i stället för socker). Därutöver är det naturligtvis smör och helmjölk som gäller, men det är ju självklarheter för den som vill ha godaste bullarna. I möjligaste mån bakar jag dem på ekologiska ingredienser, men tyvärr gäller det inte saffranet och baksirapen. Fast... snart är det ingen omöjlighet att faktiskt köpa närproducerad saffran, då den odlas på Gotland!

När degen jäst klart bakade jag till bullarna. Lite pyssel att få dem snygga (och alla blir ändå inte sådär proffssnygga – men goda!) är det ju. Medan de stod på plåt för ytterligare jäsning läste jag Per Gahrtons debattartikel, i DN, en gång till. Mitt hjärta må ligga långt ute på vänsterkanten men för kloka röstdeltagare (och uppsparkade soffliggare) känns ändå MP som det enda raka att lägga sin röst på. Ett parti som fokuserar på vår överlevnad (miljön!), rättvis fördelning (både nationellt och internationellt), offentlighetsprincipen (och då inte bara för Sverige utan för EU), human flykting- och migrationspolitik, ökad jämlikhet och jämställdhet, personlig integritet och dessutom schysst djurhållning känns faktiskt som det enda rätta.













Bullarna, ja… De blev övermäktigt toksmarriga! Jag älskar saffran och de blev verkligen ljuvligt saftiga och goda. De två första avnjuter jag i skrivande stund med min egenhändigt tillverkade årgångsglögg. Den här flaskan satte jag i november 2007. Gott, med lite russin i!










Det är gott att leva, me lovely ones!

... i vilken vår hjältinna har en stämningsfull morgon


Vaknade vid halvnio. Drog på mig röda morgonrocken (hittepå-siden) och tassade ut i köket på raggsocksfötter och satte på kaffet. Hämtade tidningen på hallgolvet, tände ljus, satte på P1 och skummade mjölk. Sedan var det fint att sitta vid köksbordet och läsa och lyssna och dricka en stor cappucino (också den hittepå, eftersom jag inte kör med espresso).

Innan jag flyttade in till tevesoffan med tidning och ännu ett glas cappucino passade jag på att sätta en deg. Om en liten stund ska det bli lussebullsbakande här och den ljuvliga doften av saffran kommer att fylla upp varenda liten vrå i mitt hem. MYS!

Spelningen igår var kanonbra! Jag är glad att jag gick trots att jag till slut fick gå dit solokvist. Ett par låtar från nya plattan, men i övrigt mestadels material från Move (Porno Daddy, Propaganda Pie och Razor Flowers) och Organic (Speak When Spoken To och Chest Pain Waltz och möjligen någon mer). GÖTT MOS! Jag stod bra till ljudmässigt, men tyvärr blev det inga bra bilder.

lördag, november 28, 2009

... i vilken vår hjältinna är redo


Jag åkte in till stan, fyndade en skitsnygg kjol och en svart (originellt, jag vet...) topp på Myrorna (GILLA Myrorna alla smarta!) innan jag åkte vidare till Gamla stan och knôdde mig in på SciFibokhandeln. Ni som ylar över trängseln i Ullared rekommenderas att aldrig någonsin - utom möjligen vid femtiden på morgonen? - bege er till Västerlånggatan. Den är ett enda långt lidande och det blev inte bättre när jag klev in på bokhandeln. Trångt, fullt, svettigt. I och för sig en och annan snygg karl där... nördar med långt hår och något alviskt i blicken... men... nej... Ingalill dök in, för vi skulle ses där, men vi hastade ut - utan att finna det jag kommit för nämligen The Ugly Guide to the Uglyverse och kanske också The Ugly Guide to Things That Go and Things That Should Go But Don't - halvt panikslagna över stöket och böket.













Istället promenerade vi oss över till söder, tog en sväng förbi Mariatorget och sedan till sköna Multikulti där vi drack latte och pratade och jag berättade för Ingalill vad som är på gång och den kloka människans reaktion sedan blev att hon gillar min "förmåga att agera i stället för att stanna kvar i något otillfredsställande och gnälla över det". Ja, det är så jag gör. Om något inte fungerar eller blir som jag vill och hoppas och jag upptäcker att det inte heller går att göra något åt det, i sak, så går jag vidare. Jag har bara ett liv och det vill jag ska vara så bra som det bara är möjligt!








Väl hemma pustade jag lite, åt ost och drack vin och plockade undan lite jag inte hunnit innan jag åkte in till stan, eftersom jag fastnade i musik. Syrran Cia ringde en sväng också och sedan tog jag en dusch, fiffade och moffade mig och nu är jag redo för nya äventyr. Turen går till Sumpan, och The Cave. Freak Kitchen går på ungefär halv elva-elva och då kommer jag att vara där! Taggad! Som fan!

... i vilken vår hjältinna bildbloggar

... i vilken vår hjältinna kikar ut

Jag vaknade sakta. Bryggde mitt Blue Java och njöt det med en liten skvätt vispgrädde. Mjukt och ljuvligt. Läste min DN. Kollade lite på morgonteve, med ett halvt öga.

För en stund sedan tyckte jag faktiskt att det såg ut som revor av blå himmel därute. Men nu är det borta och det ljusgråa har tagit över igen. Fönstren är prickiga av regndroppar och asfalten våt, nere på gatan. Det ser ut att vara milt.

Jag funderar på vad som kan vara lämplig klädsel för en tur inåt stan, någonstans efter lunchtid. Jag ska besöka SciFibokhandeln på Västerlånggatan för att - förhoppningsvis - hitta tre trevliga julklappar till lika många små värmlänningar. Gamla stan en lördag (och första adventshelgen, därtill - och lönelördag...) är nog trång och bökig, men jag har ju inte så mycket val, när jag jobbar alla vardagar. Jag hoppas kunna liva upp den lilla shoppingräden med en fika med Ingalill!

Lönelördag innebär också en repa till garnbutiken för lite påfyllning av garnförråden. Det ska virkas stentuffa snowboardmössor! Och så ska jag köpa hem grejer för lussebullsbak! Imorgon ska jag baka och sedan göra avsteg från min annars ytterst konsekventa LCHF-kost. Det ska bli supermysigt!

Efter stadsturen behöver jag nog hem och äta lite och slacka en stund. Sedan får jag snygga upp mig och framåt kvällskröken bege mig till Sumpan för lite kvalitativ rockmusik signerad Freak Kitchen! JÄJ!

Men först ska jag nu plocka undan och småpyssla och göra lite helgfint härhemma. Stay tuned, me lovely ones.

fredag, november 27, 2009

... i vilken vår hjältinna fått Det Finaste

Jag fick ett meddelande, alldeles nyss. Från Jenny. Jag blev så rörd att tårarna började rinna.

"... mamma, du e bäst i världen! Ingen kunde ha gjort något, hälften så bra som du har!
Vill bara säga tack för allt du har gjort för mej genom åren, hur du har varit som person å hur du har uppfostrat mej! Stort tack! Vill bara att du skulle få höra det, tror inte jag har sagt det tillräckligt. Älskar dej med hela mitt hjärta!!! Du är min idol, min mamma, mitt allt!"

Älskade, älskade unge.

Vilka helt fantastiska barn jag har! Alla fyra. Var och en lysande på sitt vis.
Kärlek till er alla.

... i vilken vår hjältinna har det gott!


Efter att ha fredagsfikat med kollegorna och sedan förberett måndagsförmiddagens verksamhet klädde jag på mig stövlar, jacka och halsduk och gick ut i fredagsmörkret. En blek måne lyste från den koboltblå himlen.











Vid fyra-femtiden brukar man snacka om att det är rusningstid i Stockholmstrafiken. Låt mig bara klargöra att det inte gäller när man ska in mot stan från förorten.













Det är helt ödsligt när man kliver på i Vällingby... tjocknar på allteftersom man närmar sig city... när man är inne vid typ Rådhuset och Hötorget finns det knappt ståplats... för att sedan tunnas ut så att det redan vid Sandsborg och Skogskyrkogården är rätt glest i vagnarna igen.

Idag var det något tjall längs linjen (brand på t-banestationen vid Medis, fick jag senare höra) så tåget blev stående en lång, lång stund och när jag kom till Hökis hade jag just missat bussen hem. För att vara tidseffektiv - och för att slippa stå ute och småfrysa - gick jag till mataffären där och handlade rostbiff för 49:90 kr kilot. Visserligen var den holländsk, men... jag ska ju äta den - inte prata med den. ;-)

Väl hemma blev det rostbiff, bearnaisesås och efter en stund öppnade jag en flaska Campolieto (ripasso) och bjöd mig själv på ett glas för att fira att ett beslut nu är fattat och att mitt liv kommer att ta en ny - och för somliga oväntad - vändning. Dock undanber jag mig spekulationer och kommentarer här i bloggen. Åtminstone för en tid, eftersom det finns en liten, liten grupp läsare som berörs lite extra och som inte ska få veta den här vägen utan direkt från mig. Face to face. Ni nyfnikna får mejla mig eller fråga via Fejan!

Har pratat nästan två timmar med Agneta också, i telefon. Och korrläst en novell (plugguppgift) åt Johanna. Jag hoppas hon lägger upp den i sin blogg när hon fått den bedömd! Mycket bra skriven!

Nu ska jag softa vidare, denna sköna Fina Fredagskväll, me hearties!

... i vilken vår hjältinna tänker tillbaka på fornstora dar

Jag vet inte varför jag just kom att tänka på Tångaskolans aula en julavslutning i mitten av sjuttiotalet. Skenande hjärta, skakiga ben och svettiga handflator. Vilken lycka att stycket åtminstone var kort!


... i vilken vår hjältinna lyser upp

Mörkt ute. Och ännu mörkare inne. Boardskivorna kvar ett tag till, ju. men istället för att förbanna mörkret tänder jag ljus och försöker skapa en mysig stämning såhär på morgonkanten. Lite adventstjuvstart, dessutom.


... i vilken vår hjältinna noterar


Förutom allt det jag styr med idag... ja... bortom arbetet, då...

... så noterar jag att Iranska myndigheter snott Shirin Ibadis fredspris från det bankfack där det förvarats. Vad säger man om sådant? Är det inte så lågt att orden inte riktigt vill infinna sig? Exakt vad vill de åstadkomma med det..? *suck*

På Irland visar det sig än en gång att katolska kyrkan mörkat en omfattande övergreppsverksamhet. Jag är inte förvånad. Varken vad gäller det faktum att övergreppen fått pågå eller att man försökt sopa det under mattan. Var kommer barnen in..?

Och idag börjar Eid ul-adha - eller Stora Eid - som markerar avslutningen på pilgrimsfärden, hajj. Det blir party i dagarna tre och flera av våra elever är lediga idag för att gå till fredagsbönen och sedan fira med familj och vänner. Jag hoppas de får en fin helg!

... i vilken vår hjältinna finslipar

Fin Fredag!

Svart skjorta och röd slips. Nya jeanskjolen. Nyputsade stövlar. Snygga naglar. Och... Beslutets Dag. Mycket jag måste rådda med under dagen. Kvällens After Work är framflyttad till nästa fredag och det är nog lika bra det... Jag har en känsla av att det blir skönt att komma hem och bara dimpa ner i soffan... men vi får se. Kanske hittar jag på något helt annat. Ett visst firande är på sin plats...

Ha en riktigt Fin Fredag, me .lovely ones!

torsdag, november 26, 2009

... i vilken vår hjältinna håller andan



Nu är det nära. Väldigt nära!

... i vilken vår hjältinna har en lugn stund

Jag jobbar. Oroa er inte. Men jag letar lite bra youtubeklipp att använda till mina "lärandebloggar" och passar samtidigt på att njuta lite skön musik själv. Den här lyssnade jag på i studioversionen när jag virkade mig till jobbet i morse, och nu är det en akustisk version. Luta er tillbaka och bara lyssna, en liten stund:

... i vilken vår hjältinna tänker om att inte vilja - eller våga? - se

I en ledare i DN idag, signerad Hanne Kjöller, resoneras det kring varför det är så få som får uppehållstillstånd här i Sverige utifrån att man blir förföljd på grund av sitt kön. Orsakerna till detta kan vara flera, som till exempel att få söker utifrån den bevekelsegrunden eller att de kvinnor som är värst utsatta inte har möjlighet att fly sin tillvaro. Men... det kanske också beror på att förtryck mot kvinnor inte berör och upprör på samma sätt som när det handlar om andra grupperingar som exempelvis homosexuella eller etniska minoriteter? Tyvärr tror jag att det är så det ligger till. Och när kvinnor kommer till vårt land och får stanna här så väljer en stor del av det omgivande samhället att fortsätta blunda för att förtrycket fortsätter, för väldigt många... Syns inte - finns inte... Varken här eller där.

Bekvämast så, kanske?

onsdag, november 25, 2009

... i vilken vår hjältinna delar med sig

I går morse skrev jag om hur det känns att stå inför beslut och förändring. Idag fick jag ett uppmuntrande mail med ett citat som jag gärna vill dela med er, eftersom ni är värda det. Och eftersom jag till fullo håller med om innebörden:

"Det enda jag nånsin kommer att ångra uppriktigt och från hjärtat är det jag aldrig gjorde. Allt annat kan jag leva med och ångra bittert en stund för att sedan gå vidare ... Tillfället när jag inte gjorde det där kan för evigt vara förbi ..."

Amen to that.

... i vilken vår hjältinna lever i mörker

Det är fortfarande mörkt ute när jag kommer till mitt arbete, på morgonen. Boardskivorna som täcker våra fönstergluggar ska sitta kvar tills årsskiftet. Och när jag, på eftermiddagen, går ut genom porten för att åka hem igen är det mörkt igen...

Jag går inom Coop Extra och handlar ett par förnödenheter innan jag sätter mig på tunnelbanetåget och far hemåt.

I Råcksta sätter sig en man bredvid mig. Han har lusekofta, hörselkåpor och stora, gröna gummistövlar och försjunker direkt i sin tidning. Han luktar gott. Väldigt gott. Men jag tänker att han nog inte har riktigt alla flingor i paketet. Det kan man inte ha om man läser Metro från Råcksta ända till Gubbängen...

Själv låter jag virkningen vila och försjunker i musik. The Incredible Gretsch Brothers (sköna Anders F. Rönnblom och läckerbiten Peter R. Ericson) ger mig en avkopplande hemresa, som i en egen bubbla. Stadens ljus bryts fint i vattendropparna på vagnens fönsterrutor.



... i vilken vår hjältinna proggar på


Jag läser i DN Kultur att Sven Wollter gett ut en skiva betitlad "Sånger från det tjugonde seklet", där han bland annat tolkar Dan Berglund och Berthold Brecht. Rescencenten kallar det "proletärromantik och proggnostalgi" och skriver att plattan väl har "någon sorts existensberättigande som kuriosa och soundtrack för Jan Myrdal-män att kura skymning till". Själv drar jag lite på munnen och minns Kung Tungs spelning på Svenska Höjdarkryssningen härförleden, där gråhårstunna överlevare glatt sjöng med i refrängerna trots att tidens tand gnagt på dem rätt rejält (ja... både på överlevarna och refrängerna...).'

Här får ni en av låtarna Wollter gör på plattan, men ni får den i Dan Berglunds original:

... i vilken vår hjältinna är upplyst

Numera är mina mornar inte riktigt lika mörka som de brukar. Utanför mitt köksfönster står en julgran som är 3-4 meter hög. Det ser välkomnande ut, tycker jag. Det påminner mig också om att jag nog borde ta med något litet pyntigt till jobbet, på fredag.

tisdag, november 24, 2009

... i vilken vår hjältinna är lite matt i lacken

HUH, vilken dag. En alldeles vanlig dag, i och för sig. Men vid det här laget vet ni hur en sådan kan vara. Den är rolig och intensiv och fullpetad och liksom bara rusar på och plötsligt har det gått nio timmar utan en enda paus. Plussar man sedan på två timmars restid på det så är det ju egentligen inte så konstigt att man är som ett utsketet äpple när man kommer hem...

På mitt köksbord står nu två lådor med diverse julpyntargrejer. Jag har varit himla duktig och - i tid! - kollat att lampor funkar och sett efter om det är något annat som ska kompletteras. På lördag ska det upp och fram. Inga excesser - bara sådär lagom så det blir mysigt. Ska bunkra ljus på Indiska också. Och - såklart - baka lussebullar! Med fet mjölk, kesella, smör och mycket saffran! Gottigotti!

Och... äntligen är det dags att ånyo ta fram underbara Trans-Siberian Orchestra och spela järnet i fyra veckor. Ljuvligt! Äh... förresten... här är ett liten försmak... Njut!

... i vilken vår hjältinna får en flashback

På bussen mot Hökarängen klev en ung kvinna på, med två små rosaklädda tjejer. Blonda och blåögda och jättesöta. Jag fick en flashback från tiden när jag själv var en ung mamma som åkte buss med två små jättesöta blondiner. De är fortfarande jättesöta - och ibland blonda. Men... tiden... den gick så fort. Vart blev den av..?

Och om bara en månad är det jul. Igen.

... i vilken vår hjältinna visar sig

Jag får en tanke. En tanke om att visa sig som man är. Inte för att jag brukar dölja vem jag är, men det finns sidor av en själv som man inte lika självklart visar upp för andra. Hos mig. Hos dig.

Så... hurdan är jag idag? Just nu? Jag är osäker. Jag har fattat ett par beslut, när de var lättare att fatta. Nu när avgörandets stund närmar sig känner jag en viss bävan för dem, även om min mage säger mig att jag har gjort rätt.

Några av de största besluten i mitt liv har jag fattat snabbt. Och sedan handlat. I de allra, allra flesta fall har resultaten blivit alldeles jättebra. Men med stigande ålder och ökande erfarenhet vet jag ju att skit kan hända. Jag tror det är det som ligger och gnager. Någon slags rädsla att inte fatta det perfekta beslutet.

Men... så tar jag mig i kragen och inser att jag glömt några av mina ledord:

What if?
So what?

Ja. Man kan faktiskt välja om, ifall utfallet skulle bli något helt annat än det man tänkt sig. Vad är det värsta som kan hända? Inte mycket egentligen, mer än ett och annat omval och sedan kursändring. Det är inte farligt.

Det perfekta beslutet... Det finns inte. Lika lite som den perfekta tidpunkten. Och så fan om jag riskerar att djupt ångra en missad möjlighet. Nej. Hellre då ångra ett beslut och göra något åt det, i efterhand.

Sådan är jag just nu. Osäker. Förandes ett inre resonemang med mig själv. Och någonstans trygg i mig själv. Samtidigt. Hmm...

måndag, november 23, 2009

... i vilken vår hjältinna är besprutad

Visst gick det fint att åka till och från jobbet med iPoden och Bloggen möter undervisningen. Men jag saknade verkligen att virka, så idag åkte jag hem via Ljungqvists i Farsta och bunkrade upp med ett flerfärgat, mjukt ullgarn. Det ska bli en fin sjal. Till mig själv, den här gången. Jag har börjat lite på den för att vara igång på tunnelbanan; det kan vara lite svårt att börja upp något nytt där.

Nu är jag för övrigt besprutad. Efter förra veckans pärs vill jag inte vara sjuk mer på många länge. Inte har jag ork till det. Inte tid. Och - faktiskt - inte råd. Jag känner än så länge absolut ingenting, varken i armen eller för övrigt. Men det är kanske för tidigt att säga?

... i vilken vår hjältinna smugit på talibaner

Jag var ute i en av talibanförorterna idag. Fast... visst bor de där... och visst är det även deras förort... Men jag vill egentligen inte kalla den "talibanförort". Det skulle ge dem alltför mycket cred; förorten är ju alla andras också! Och så försökte jag vara lite lustig.

Men när man går genom Tensta Centrum i knäkort (mycket proper!) kjol så är det inte ett dugg svårt att föreställa sig hur de muslimska kvinnorna där har det - trots att jag inte kan tänka mig att någon enda där tror att jag är muslim. Men i alla hörn, vid alla ingångar och portar står grupperingar av mörkklädda män och pratar med varandra samtidigt som de - helt odiskret - håller sådan uppsikt över omgivningen att de känns som... poliser. Moralpoliser, måhända. Det är faktiskt inte ett dugg lustigt.

... i vilken vår hjältinna levererat
















Roham gav lovikkavantarna MVG!

... i vilken vår hjältinna är pirrig

Jag har under en längre tid sökt en person, som ska ge mig ett besked som kommer att ha avgörande inverkan på min framtid. Han har varit fullständigt omöjlig att få tag på. Tills idag. Plötsligt svarade han när jag ringde. Och... det lät mycket positivt utifrån hur jag vill ha det. Defintivt besked är utlovat till torsdag. HUH!

Här på jobbet är det som det brukar; fullt ös medvetslös. Efter lunch ska vi dock åka över till The Mothership i Tensta för flunsevaccinering. Jag passar faktiskt på att bli stucken jag också. Better supersafe than jättesorry.

... i vilken vår hjältinna önskar

Jag har ingen virkning på gång just nu. Istället läser jag Bloggen möter undervisningen och lyssnar på Lars Winnerbäck, på väg till jobbet. En annan slags kreativitet.

Den underbara, vemodiga Jag fattar alltihop... just när tåget rullar över mot Skanstull. Långt därnere ser jag Eriksdalsbadet. Genom de glasade partierna i väggarna ser jag de turkosblå bassängerna. För ett ögonblick önskar jag att jag vore där nere... omsluten av det varma vattnet och den klormättade luften... i stället för på väg ut mot de västra förorterna och... jobbet.

... i vilken vår hjältinna har koll

Storasyster ser er!

... i vilken vår hjältinna startar upp

OK. Ny vecka. Nya insatser. Det är inte ett bra tecken när jag vaknar vid fyra och inte kan somna om och till slut kapitulerar och går upp. Ont i magen. På sätt och vis en ödesvecka, detta. Viktiga beslut måste fattas, och inte alla styr jag över själv. Jag peppar mig så gott det går. Svarta sammetskjolen. Ett vackert glashalsband jag fick av Malin. Good hair day. Och tankar på slutet av veckan. Redan nu. Fika med en god vän på torsdag, efter jobbet. After Work hemma hos Maria, på Östermalm, på fredag. Freak Kitchen på lördag. Lön. Köpa upp mig på garner. Och idag, efter jobbet - en sväng in på Indiska. En ny topp, kanske? This too shall pass, som det brukar heta.

Mjukstartsmåndag, me lovely ones.

söndag, november 22, 2009

... i vilken vår hjältinna blivit överraskad

- Vi ses vid trapporna ner mot parken vid Medis, säger han. Jag gillar trappor.

Sedan går vi till Medis Kök & Bar och delar en flaska vin och pratar om jämtländska fjäll och småländska skogar. Vi pratar om Indien också. Om Dharamsala. Och Buddha.

Neonljusen speglar sig i vattenpölarna på Medborgarplatsen när vi kramas och skiljs åt. Vi skulle ju inte åt samma håll.
Men jag ska tänka på honom ibland, när han kör sin skoter över fjället.


... i vilken vår hjältinna vill se, IV

... i vilken vår hjältinna vill se, III

... i vilken vår hjältinna vill se, II

... i vilken vår hjältinna vill se, I

... i vilken vår hjältinna blir nostalgisk

Egentligen var jag ju lite för gammal, då. Där... i det tidiga sjuttiotalet. Men jag brukade se Halvsju tillsammans med mina syskon och... jag gillade ändå den där lille gynnaren med sina farkoster och kvackiga röst. Idag fyller han tydligen 50 år, och i DN (Världen, s 19) hittar jag något, värt att citera:

"Nog är det ironiskt att det som överlevt en diktatur som kastade oliktänkande i fängelse och sköt gränsflyktingar till döds är en 22 centimeter hög docka - alltid lika blid och rogivande."

Något att fundera på, ja.

... i vilken vår hjältinna firar fölsedagsmorgon














Min egen, alltså. Redan innan jag blev sjuk hade jag ju bestämt att detta bara skulle bli en softarhelg på egen hand. Och det är det. Skönt!

Jag blir uppvaktad virtuellt av barn och vänner och det räcker faktiskt hela vägen.

Lätta moln försöker dölja en blå himmel och det kan nog tänkas att jag tar en promenad senare idag. Men nu är det söndagsmorgon och jag botar ångesten inför arbetsveckan med en stor latte, tända ljus, tidning och P1. Det är en fin morgon som början på en ännu finare dag, me lovely ones!

lördag, november 21, 2009

... i vilken vår hjältinna påminner

Jag upptäckte ett hål i min bokhylla. Ett stort avgrundshål. Gunnar... Matilda fick ju mitt sista exemplar. Idag beställde jag ett nytt från Bokus, tillsammans med Mia Törnsbloms Självkänsla nu!

Gunnar ska jag ha själv och den andra boken ska bli en present till någon jag värderar väldigt högt.

Har ni inte läst Gunnar än... trots mitt idoga tjat förra året... så är det på tiden att ni gör det nu. Boken köper ni i pocket på bokus.se för 39 spänn. Fraktfritt. Vad väntar ni på?

Gunnar

... i vilken vår hjältinna kurat skymning

När jag kom in från promenaden lät jag Jan Johansson och sedan Norah Jones bilda soundtracket till en stillsam skymningstimme. Inga ljus tända. Bara ligga lite på soffan, med en kudde under huvudet, och se hur skymningen sänker sig över staden och smyger sig in i mitt hem.

... i vilken vår hjältinna gått en liten sväng




























Det blev ingen Sarapromenad idag. Min ork ville helt enkelt inte infinna sig. Annars hade det varit fint. Vaccinerad är hon, dessutom. Men det helt underbara vädret - när siktades solen senast, egentligen? - drev mig ut för en kort runda, ändå. Kameran fick följa med genom skogsdungen, där det var blött och klafsigt (jag borde helt klart tagit gummistövlarna), och snett över den nedlagda golfbanan och ut runt Talludden.

I den lite sneda eftermiddagssolen kändes skogen och vattnet så mjukt och inbjudande. Luften var mild och skön. Jag gick lugnt och bara andades. Tog in. Stannade till ibland. Lyssnade på... tystnaden. En fisk slog i vattnet, nere bland vassen, och några sjöfåglar (säkert bara vanliga änder, typ, vad vet jag?) småväsnades. Bryggan vid handikappbadet hade ockuperats av tre feta kanadagäss. Sakta vände jag hemåt, igen. Lite matt, men ändå uppfriskad. Om jag orkar ska jag gå en lite längre promenad imorgon.



























Min fina stig har förvandlats till en liten bäck.




























Gråbeige skala.


... i vilken vår hjältinna bakar en kaka

Hos Airam hittar jag ett frestande recept på kladdkaka. Jag har alla grejer hemma, som behövs, och kvickt vispar jag ihop 2 ägg med en tesked vaniljsocker och klickar sedan ner 200 g Philadelphia Cream Cheese och kör med elvispen en liten stund till. I den fluffiga smeten blandar jag försiktigt ner 100g mörk chåkla (Lindts Madagaskar) som fått smälta i 100 g smör. Det blir som en härlig mousse och detta häller jag i en smord och med kokos ströad form och skickar in i 200 graders ugnsvärme.

Medan jag är huslig som fan lyssnar jag på P1:s Publicerat och minsann om det inte handlar om islam i media. Joråsåatte... Och utifrån det jag hör tänker jag att mycket skulle vara vunnet om tredje statsmakten valde att fokusera på alla möjliga sköna och bra initativ som tas av muslimer, istället för att sensationslystet hugga som illrar på minsta ansats till bigotteri. Det finns där och det ska upp på bordet, men kanske kunde man också i lika - eller större - mån plocka upp de Goda Exemplen och kanske därmed ge samhällsdebatten en välbehövlig nyansering. Kanske är jag naiv som tror att det skulle fungera, men det vore nog värt ett försök, ändå.

Jag hör sannerligen inte till tredje statsmakten. Jag är inte ens en viktig bloggare. Men jag borde nog föregå med gott exempel. Ändå. Jag återkommer i detta!

Efter en dryg kvart är kakan klar. Den ser härlig ut och ska avnjutas med vispad grädde imorgon.

... i vilken vår hjältinna är tematisk

Ett tema börjar utvecklas i min blogg. På senaste tiden har jag skrivit om två tuffa tjejer, om förortstalibaner, om modiga muslimska kvinnor och det kommer mera...

Med ett stort glas latte i handen läser jag dagens DN. Jag fastnar direkt på sidan 4 och rubriken ”Lyckad fatwa”. Lena Andersson skriver om självcensur i dess kassaste form; att vara så flat att man i sin iver att inte trampa någon minoritet på tårna missar att man sätter sin stålskodda känga rakt över de oskyddade barfotatårna på ”minoriteternas undergrupper”. Jag hittar inte artikeln i tidningens nätversion, men den kanske dyker upp under dagen och i såfall ska jag fixa en länk. Idag (2009-11-23) ligger länken uppe här!

Det handlar om hur yttrandefriheten blir en paradox. Hur enskildas och gruppers självklara rätt till yttrandefrihet och… frihet… plötsligt inte är självklara, utan marginaliserade och undanskuffade. Hur vissa gruppers rättigheter tillgodoses på andras bekostnad och hur detta anses vara OK. Om att helt enkelt sparka på de som redan ligger ner. Om hur exempelvis Nobelmuséet i sin ryggradslösa ängslan att såra en del muslimska gruppers känslor väljer att låta en imam tala om för dem vilka delar av Vincent van Goghs och Ayaan Hirsi Alis film Submission som kan låta sig visas och inte. Och som om inte detta är nog… enligt artikeln ingår filmen i en svit som vill åskådliggöra "islamofobi och kränkningar av islam." Vid alla djinner… Här finns modiga människor som kliver fram (med sina liv som insats) och visar hur kvinnor trycks ner i Guds , den Barmhärtiges och Nådiges namn… och så sätts de på de anklagades bänk i rasisthetsardomstolen..? På vems, eller vilkas, sida står Nobelmuséet på när det gäller yttrandefriheten, egentligen?

Artikeln talar vidare om hur den tidiga fatwan mot Salman Rushdie formulerades så att den verkligen skulle bli alla androm till varnagel och presenterar författaren Kenan Maliks tankar i boken ”Från fatwa till jihad” (som jag måste få håll på och läsa själv!) där han beskriver hur västvärlden kommit att omfatta fatwan som en del av vårt självklara tänk och hur ”kulturalismens filosofi” skapat en grym polarisering, en ”falsk homogenisering” av grupperna och därtill förpassat eventuella konflikter till att till synes ligga utanför grupperna. Hur fatwan till och med har blivit tillåten… rättfärdigad.. legitim. Och här måste jag citera Lena Andersson i en av artikelns nyckelstycken:

Vad de inte noterat är att man därmed lämnar minoriteternas undergrupper i sticket. Just det som filmen ’Submission’ belyser. Att ha universella individrättigheter som oavvislig kompass är enda sättet att inte vackla i sitt stöd till dem som förtrycks av gruppens normer.

Om jag inte hittar länken och ni inte har pappersversionen av dagens DN, så gå till bibblan och gratisläs, åtminstone. Som en extra feature ger jag er här Submission Pt I – helt utan fega klipp. Jag kan inte hitta Pt II, men jag letar vidare. Jag vet att jag såg den för bara någon vecka sedan. Hittar jag den upp lägger jag upp den här, förstås!

Ärad vare Buddha för youtube. Typ.

Del I:


... i vilken vår hjältinna gör lite smygreklam

Nu visste jag ju detta redan tidigare; att min kaffebryggare gör stans godaste kaffe för att den helt enkelt är suverän. Men nu finns det test som bevisar att den hör till det yttersta toppskiktet i kaffebryggarhierarkin, dessutom. Jag hjärtar min Moccamaster!

... vilken vår hjältinna tänker om pedagogiska verktyg

Det känns verkligen udda att det står en man i min teveruta och skissar på ett blädderblock. Jag trodde knappt de fanns längre, i denna tid när varenda unge kan göra en powerpointpresentation, då vi har smartboards och animationer och fan och hans moster...

Men Johan Rockström förklarar på ett mycket tydligt och pedagogiskt vis hur vi är på väg - och i flera avseenden redag gjort det - att med full fart köra rakt över de gränsvärden som säkrar vår planets, och därmed vår egen, framtid. Och då blir blädderblocket till och med en del av det pedagogiska greppet.

fredag, november 20, 2009

... i vilken vår hjältinna känner sig ensam


Efter en arbetsveckas hemmavaro börjar isoleringen gå mig på nerverna. Annars brukar det exempelvis vara ganska skönt att halvligga i soffan och softa efter en intensiv vecka. På jobbet får jag ju så det räcker och blir över av socialt gnussande. Både elever och arbetskamrater. Därutöver brukar jag ju försöka träffa någon för fika, ringas och pratas och sådana grejer.

Men den här veckan har det varit ganska dött, bortsett från lite telefonsamtal och msnande. Och ikväll var jag sjukt sugen på att träffa någon. Fika inne eller ute, gå ut på krogen, pyssla några stycken, ta en promenad, laga och äta middag hemma eller borta. Ja, t o m en dejt hade känts lockande.

Men icke. Här sitter jag och duger. Men är potentiellt smittbärande. Och rätt trött och seg, dessutom. Det är naturligtvis en fördel med singellivet; jag går och lägger mig exakt när jag vill utan några sura miner för att jag gör det för tidigt, eller för sent. Dessutom kan jag tråka mig och ta med en bra bok i sängen. Och imorgon när jag vaknar kan jag hämta kaffe och sedan breda ut DN i precis hela sängen och själv ligga på tvären och läsa. Om jag vill.

Men jag vill mer också. Jag vill ha någon där när jag vaknar. Någon som tycker om att läsa den där tidningen med mig. Någon som vill turas om att fixa det där kaffet. Någon som tycker om en långsam morgon i sängen, under stilla samtal, lösande av Melodikryss och morgongos. Mycket morgongos. Ingen skuttauppstress.

Somna med någon är ingen större konst. Skulle jag vilja bara det, tror jag jag skulle kunna fixa det på en liten stund. Men... någon att vilja vakna med. Någon att vilja ligga kvar med, utan minsta lust att kapa av sig armen.

Det är något helt annat, det.

... i vilken vår hjältinna presentat sig själv

Jag tycker jag är så värd en liten present från mig själv. Så jag köpte mig en liten konsertbiljett! Freak Kitchen nästa lördag! Jag blev faktiskt jätteöverraskad! WOHOO!

... i vilken vår hjältinna går husesyn

Jaaa... välkommen till Casa Magda, då. Inte hela hemmet, men några hörn av det:



















Detalj från hallen.





















Köket.


























Sovrummet.















Base camp.


Rätt mysigt, va'?

... i vilken vår hjältinna är lite proggig

Nu har jag åtgärdat alla punkterna i förra inlägget. Plockat ur diskmaskinen dessutom. Jag var/är väl inte heller fullt så energisk som jag kanske trodde först,för efter avslutat värv var jag helt svettig och matt och fick ta mig en lång dusch. Sedan gick jag runt här lite och bara njöt av att det är fräscht och fint igen. Nu sitter jag dock matt och mild i soffan, med fötterna på bordet och dricker kaffe. Är lite besviken på ett fallerande nätverk (inte hemma hos mig) som gör att jag inte kan skajpa med Jenny som jag tänkt. Fina, rara, vackra, härliga, underbara Jenny som för en gångs skull är ledig och vi skulle prata mycket och länge. DÄM. DUBBELDÄM.

Städningen flöt fint med Pantera på brutalvolym. Där fick grannarna lite också... för skällande, ylande hundar, bråk och smällande i dörrar och skrikande ungar. Till duschen var det dock mysigt med Panta Rei...



Känner mig för övrigt lite proggig. Då passar det fint att jag börjar så smått på boken jag köpte på rockkryssningen för ett par veckor sedan. Olle Thörnvalls Lång historia, om Trettioåriga kriget. Inte det centraleuropeiska 1600-talskriget alltså... utan bandet. Som väl snart är fyrtioårigt... Det får vara hur det vill med det; de gjorde en riktigt skön spelning på den där kryssningen!

... i vilken vår hjältinna ger små husmorstips


Jag må vara yrslig och matt men nu orkar jag inte sitta mer i soffan och se mitt hem förfalla omkring mig. Jag måste helt enkelt ta itu med vissa saker så att The Genuine Känsla of The Friday Mys kan infinna sig vartefter.

Saker som ska göras:

* städa badrummet
* ge köket en snygg finish
* bädda sängen
* vattna växterna
* dammsuga
* våttorka golven
* fukttorka alla horisontella ytor.
* gå ut med soporna

Tips 1: När sängen är bäddad och eventuellt småplock är undanröjt så dammsug en stund innan du dammtorkar. Då "återdammar" det inte lika fort.

Tips 2: Se till att ha en kanna kaffe i bryggaren, så du kan gå och smutta mest hela tiden. Ett fullgott alternativ är givetvis rött vin. Såvida du inte ska köra till affären och storhandla sedan (men sådant sköter vi fredagsmysproffs på torsdagarna... och det gör vi egentligen med städningen också, men just idag är min tillvaro en smula suddig i kanterna).

Tips 3: Innan du påbörjar arbetet. Se över dina städattiraljer så att allt är i sin ordning. Och kom ihåg; ditt viktigaste städredskap är inte en microfiberduk, en golvmopp eller ens dammsugaren. Det är det här:



Lycka till, me lovely ones. And... stay tuned...

... i vilken vår hjältinna är klar


Jag har läst färdigt om Sylvia (Borta bäst) nu. Länge tänkte jag att hon nog var knäpp. Men sedan började jag fundera på om det inte istället var en slags friskhetstecken hon uppvisade. För... som baksidestexten säger; "Vem bestämmer egentligen hur man ska leva? Och är det ena mer rätt än det andra?"

Nä. Just det. Det bestämmer man själv. Samspelet med andra därvidlag handlar om kärlek till och ansvar för ens närmaste. Helt isolerade beslut kan man inte ta utan att vara en inpiskad egoist. men för övrigt så.

Men lugna och fina nu. Jag ska inte bli hemlös. Jag har ju inte ens någon bil... ;-) Planer, däremot. Det har jag.

... i vilken vår hjältinna firar lite extra

Idag är det den 20 november och det är Fredag. Fin Fredag. Det är en trevlig sak i sig, men det är inte vilken Fin Fredag som helst; idag fyller Barnkonventionen 20 år. Eller, som den heter med ett ”finare” namn: FN:s konvention om barnets rättigheter.

Det är väl värt att fira. På en del sätt har barn fått det bättre de senaste 20 åren. Bland annat är det fler barn, även i fattiga länder, som går i skolan. På sina håll har också tillgång till sjukvård blivit bättre. Å andra sidan har många barn också fått det betydligt sämre. Fattigdom, torka, sjukdom, krig och annan misär är verklighet för alltför många av världens barn. För andra handlar det om social misär, övergrepp, utsatthet, utanförskap, osynliggörande...

Så Barnkonventionen behövs nog ett bra tag till…

torsdag, november 19, 2009

... i vilken vår hjältinna rullar ihop

Jag tar tag i kvällskanten och rullar ihop dagen. Den har varit lång och jag mår lite bättre än när jag vaknade i morse. Ingen feber heller. Det går åt rätt håll.

Snart slocknar det sista värmeljuset. Då kryper jag ner under mitt duntäcke och ikväll får Ringens brödraskap stå åt sidan för Sylvia. Sylvia vars tillvaro rämnat och som inte har någon egentlig stans att bo och som bara har några väskor med dyrbara, men allt sjaskigare, kläder och en fin bil som hon bor i. Ikväll får hon sova i min säng. Eller snarare på sängbordet.

... i vilken vår hjältinna våfflat

Det är mörkt ute, sedan en god stund. Jag har suttit och läst Borta bäst hela eftermiddagen. Mera latte och tända ljus. Bra att jag aldrig gjorde mig av med mjölkskummaren, då när jag köpte den numera saligen avsomnade, stora espressomaskinen. Nu kommer den väl till pass igen. En annan hushållsapparat som fått komma till heders idag är våffeljärnet. Av 2 ägg, 1 dl kokosflingor, 1 dl vispgrädde och en liten nypa salt vispade jag ihop goda våfflor och avnjöt au naturelle. Det var gott, men smakade för mycket ägg. Jag och ägg är inte alltid en bra kombo. Ska se om de inte går att göra med hälften av äggen, nästa gång. Och visst hade det varit underbart med en rejäl klick glass uppepå...


... i vilken vår hjältinna hajar till


Jag pratar med en ung dam i min närhet. "Ung dam" säger jag på ett raljant och kärvänligt vis. En modernare benämning är "tweenie". En tjej mellan småflicka och fjortis. Typ tolv. Vanligen pratar vi hästar, ridning, skola och böcker. Ibland konverserar vi på engelska. När hon knackar på via msn idag ser jag att hon har en statusrad av vilken jag förstår att hon är synnerligen förbittrad på någon. Jag frågar vem hon är så arg på och får till svar: "Mitt ex." Jag baxnar lite. Har man ex när man är 12..?

Jo. Alltså. Klart man har kärlekar, att de är på största allvar och... att de passerar. Men själva uttrycket "ex". Det låter så... vuxet. Något jag själv skulle kunna säga. Men inte en... tweenie?

... i vilken vår hjältinna klurar om Ullared


Jag har inte Kanal5 så jag har inte tittat på dokusåpan om Ullared. Jag tycker inte jag behöver det - ens om jag hade haft tillgång till kanalen. Jag har bott i kommunen bortåt halva mitt liv och vid många tillfällen besökt det jag ofta benämner Hell On Earth. Och då har jag ändå aldrig någonsin stått i kö för att komma in, och ytterst sällan för att komma ut. Visst finns där total köpgalenskap (och annan...) och tillräckligt mycket white trash för att fylla ett substantiellt antal trailer parks. Men... där finns också alldeles vanliga du och jag med större behov än plånbok och näsa för en god affär. Barnfamiljer. Övervintrade hippies. Studenter. Boråsare. Tjejkompisgäng. Sådana som inte vill lägga onödigt mycket pengar på vardagens nödvändigheter utan hellre får en slant över till en liten guldkant.

Det är rätt uttjatat i år, om "vanliga människor", och jag vill gärna påpeka att jag och den där renskurade kristdemokraten med de pastellfärgade kläderna nog inte är särskilt överens om vem, eller vilka, som är de "vanliga"... men det jag läste i ETC känns klockrent: "Det är de som besöker Ullared som ska rösta fram nästa regering." Just det. Sug på den, alla kvasipretton.

Och den skitsnygga gothtjejen som brukar jobba i en av de många kassorna får ni inte se i serien. Pilutta er. ;)

... i vilken vår hjältinna överraskats en smula


När jag yrade ner till affären, på matta ben, för lite proviantering såg jag att det lyste inne på det lilla biblioteket. I förhoppning om att hitta någon slags snacks för min läshungriga själ gick jag in och minsann om de inte hade Sara Kadefors Borta bäst, på den lilla snurrhyllan med nyheter. Sedan är ju det där med "nyheter" en relativ sak; Åsa Linderborgs Mig äger ingen må vara hur bra som helst, men någon nyhet är den knappast...

Med kyckling, ost och en stor mugg latte i magen slår jag mig nu ner i soffan, bland kuddar och filtar, för en skön läsestund.



























Stay tuned, me hearties...

... i vilken vår hjältinna lärt sig läsa

Mor ror.
Far är rar.
Eller hur det nu var.

Jag kom att tänka på det gamla läseboksrimmet då mina parenteser skickade mig ett uppmuntringsmejl, med ett fint bildspel från en massa otroligt vackra sjöar... Jag vet inte hur man lägger upp bildspel här, men hittade några bilder från en annan sjö. Långt bort i De Djupa Skogarna - och vid kanten av sjön finns min Stuga...








































































Jävla pisslayoutfunktion.

... i vilken vår hjältinna prisar teknikens under, II















Här är en gadget jag verkligen skulle vilja ha! Senaste dagarna har jag kollat runt lite, och också pratat med en kvinna i bok- och läsesvängen som testat och som är förtjust i den (kanske inte just märket på bilden - det vet jag inte). Det verkar oerhört smidigt att kunna ha med sig ett halvt bibliotek på resor etc. och att detta halva (eller hela?) bibliotek väger som en ordinär pocketbok... Plattan på bilden väger 290 gram och det finns en fransk dito som väger 100 gram mindre. Det kan man ju ha i fickan, snudd på! Tyvärr är priset inte särskilt kul. Än. 3000 kostar den lille rackaren. Men jag tror det kommer att bli betydligt billigare framöver! Gäller att spara undan och ha is i magen, alltså...

Eller strunta i att köpa en fyradagars biljett till SRF...

... i vilken vår hjältinna prisar teknikens under, I


I min gamla mobil har jag några älskade ringsignaler. Den nya har jag haft i snart tre månader och har inte kommit mig för med att installera andra signaler än standarddito. När jag bryggde mitt morgonkaffe fick jag en uppenbarelse; varför tar jag inte bara och "bluetoothar" över från den gamla till den nya? Ja... det var en befogad fråga. Så nu har jag gjort det. Jag häpnar fortfarande lite över min tekniska företagsamhet... och gläds åt att ånyo få höra Led Zeppelins D'Yer Mak'er när vänner och andra ringer, att få vakna till Khaleds Aïcha och veta att det är något av mina barn som ringer när Amr Diabs Habibi Ya Nour el Ain börjar spela... RAtMs Bombtrack ska jag spara för någon jag verkligen inte gillar... om en sådan skulle dyka upp... Kanske skulle jag lägga den signalen för jobbnumren..? ;-)

onsdag, november 18, 2009

... i vilken vår hjältinna är lätt till sinnes

Jag är tung i huvudet och kroppen värker, men mitt sinne och hjärta är lätt. Jag och en mycket kär vän har pratat. Det borde vi gjort för länge sedan istället för att låta tvivel och missförstånd gro i spänd tystnad. I natt kommer jag att sova gott.

... i vilken vår hjältinna fått en hälsning

Jahaja... det är alltså så det är..?

... i vilken vår hjältinna känner saknad

















Vissa dagar är saknaden större än andra. Idag är en sådan dag. Jag saknar mina barn. Jag saknar mina vänner långt borta. Jag saknar havet. Och... jag saknar en liten gudsförgäten by i Småland. Ja, jag gör faktiskt det.

... i vilken vår hjältinna låter dagen driva

Jag har en rälig hosta och yrseln är kvar. Lätt feber bara. Jag lever min dag i soffan där jag har det mesta jag kan tänkas behöva. Jag är liksom dödstrött och småpigg samtidigt. Och lite glad. Glad för att jag så smått börjat blåsa nytt liv i min andra blogg och för att det i sin tur får mig att tänka i fräscha banor. Glad för långa telefonsamtal både igår och idag med en skön Anna. Glad för att en sedan länge beställd bok äntligen damp ner på mitt hallgolv (och lite extraglad där, för att den kom direkt i brevinkastet så jag slapp krångla mig ner till utlämningsstället för att hämta den).















Glad för att kreativa idéer börjar poppa upp... professionella, yrkesrelaterade idéer... för kanske första gången på ett år... Det handlar inte om didaktiska eller pedagogiska idéer i första hand utan mer tankar och idéer kring utbyte och nätverkande, vilket i och för sig säkert kommer att göra avtryck i mitt dagliga arbete.

Men... visst är det märkligt (eller faktiskt inte alls...) att detta händer först efter ett par dagars sjukskrivning... Kanske borde jag vara hemma och sjuk emellanåt för att hinna stanna upp och tänka... reflektera... föda idéer... det som aldrig vill hinnas med när jag jobbar...

... i vilken vår hjältinna är... hjältinna!

Jajamen! Kolla själva HÄR!

... i vilken vår hjältinna tänker om Folkhemmet


Var tionde människa mellan 40 och 49 i vårt land är helt eller delvis förtidspensionerad – eller har sjukersättning, som det numera heter. Det är en läskig tanke.

Nej… det är minst två läskiga tankar. Den ena kretsar kring varför 10 procent av de människor som befinner sig mitt i livet är så ofriska att de inte fullt ut orkar klara sin egen – och familjens – försörjning. Hur kan det vara så? Vad är det som hänt? Den andra tanken handlar om den dåliga ekonomi som sjukskrivning, partiell eller [ännu värre] hel, för med sig och hur den långtidssjukskrivne hamnar i det som faktiskt kan kallas fattigdom. Kanske utan möjlighet att någonsin komma på fötter igen. Alltid leva på, eller strax under, de så kallade marginalerna.

Klyftorna mellan de som har och de som kanske aldrig kommer att få ökar i vårt samhälle. Jag ironiserar ibland om det Folkhem som ändå på något vis verkade finnas under min uppväxt och tid som ung vuxen. En tid av relativ trygghet. En tid då alla faktiskt fick jobb, även om man ibland fick vänta… lite. En tid då det mesta faktiskt var möjligt för de flesta. En tid av inga stora rikedomar, direkt, men inte heller direkt fattigdom. En tid av åtminstone en viss tillförsikt inför det som många nu inte ens orkar tänka på – framtiden. En tid då ganska många ändå mådde hyfsat bra.

Nu är det stora hål i taket på Folkhemmet. Det regnar in. Väggarnas rappning har flagnat och blottat isoleringen och det blåser snålt genom de okittade fönstren. Det är fukt och mögel i källaren och diskmaskinen har gett upp.

Vad ska göras? Ska kåken rivas eller renoveras? Och vi som bor i den? Är det läge att fixa sig ett eget litet hörn, göra det så bekvämt som möjligt för sig – och helst med de andras kuddar och filtar - och barrikadera sig så gott man kan? Eller är det läge att kanske se till både sin egen och de andras välbefinnande och hjälpas åt att få kåken i skick igen, så att vi alla kan känna lite trygghet och värme… lite kaffe och gemenskap - för att citera min favoritBob?

Ja, jag vet att metaforen haltar. Men det är så här mina tankar vandrar medan jag läser om de 10 procenten, i nätvarianten av DN. Och jag tänker vidare. Det finns många som har jobb som ändå inte får ihop det. Som inte har några som helst marginaler för oförutsedda saker som exempelvis ett tandläkarbesök eller ens till ett par biobiljetter, att glädja sig själv och någon älskad med. Det är läskigt.

Men det är ännu läskigare att det också finns en ganska stor grupp människor som har allt och lite till – och som inte har en susning om hur "de andra" verkligen har det. Som inte greppar känslan av att ha massor med månad kvar i slutet av pengarna. Varje månad. År efter år. Snacka om samhällets Helvetesgap…



... och då har jag ändå inte skrivit något om alla andra... fullt friska... arbetssugna... rentav välutbildade... unga som lite äldre... som aldrig verkar komma in på den alltmer svårtillgängliga... arbetsmarknaden.